Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

IME IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAM: Izobraževalni program za pridobitev srednje strokovne izobrazbe živilsko prehranski tehnik/tehnica je prenovljeni program.
TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA: Izobraževanje traja štiri leta in obsega 240 kreditnih točk.
VPISNI POGOJI V program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:

  • osnovno šolo ali
  • program nižjega poklicnega izobraževanja ali njemu enakovreden program po prejšnjih predpisih.

CILJI IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA:
Dijaki poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja:

  • pridobijo splošna in temeljna znanja za razumevanje zakonitosti v naravi in družbi, 
  •  razvijejo spretnosti za uspešno delo in strokovno rast ter sposobnost razumevanja in ustvarjanja abstraktnih predstav o težje zaznavnih pojavih,
  • razvijejo motivacijo za izobraževanje in izpopolnjevanje ter oblikujejo trajen sistem vrednot, 
  •  si razvijajo sposobnost za natančno opazovanje in kritično mišljenje,
  • razvijajo sposobnost za komuniciranje s sodelavci, strankami in timskega dela,
  •  spoznajo področje živilstva in prehrane ter utrdijo temeljna strokovna znanja za povezovanje teorije in prakse,
  • spoznajo prvine trajnostnega razvoja,
  • pridobijo osnovno znanje, ki jim omogoča podjetniško razmišljanje,
  • obvladajo temeljno strokovno terminologijo in sledijo novostim na strokovnem področju,
  • spoznajo zakonodajo s področja proizvodnje varne hrane,
  • izvajajo dela v živilski predelavi v skladu z načeli trajnostnega razvoja, zagotavljanja kakovosti in varstva pri delu,
  • razvijajo zavest in pozitiven odnos do ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja in varstva okolja, racionalne rabe energije, časa in materialov,
  • pridobijo znanja za izvajanje sledljivosti, izpolnjevanje dokumentacije in vodenje ustreznih evidenc s pomočjo IKT,
  •  pridobijo znanja in spretnosti za predelavo živil rastlinskega in živalskega izvora iz surovin ali polizdelkov v higiensko neoporečne polizdelke in izdelke,
  • pridobijo znanje za zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev,
  • pridobijo znanje za ugotavljanje senzoričnih in  prehranskih lastnosti surovin in živil,
  • pridobijo znanje za vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih prostorih.

 Več informacij...