Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Kolaž 25 slik za 25 let projekta Zdrava šolaBIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola, že polnih 25 let na različne načine uresničuje splošne in posebne cilje projekta Zdrava šola. Skozi dejavnosti vsako leto oblikujemo program, ki čim bolj celostno in smiselno zajame zastavljene cilje. Letošnje leto smo pripravili poseben nabor delavnic, ki smo jih v počastitev 25-letnice delovanja projekta izvedli na dnevu Zdrave šole, 23. 10. 2018.

V široko paleto zdravih dejavnosti smo se s svojimi znanji in veščinami povezali dijaki, profesorji in zunanji izvajalci delavnic, ki smo s skupnimi močmi pričarali drugačen šolski dan.

Prvi so dan začeli pohodniki, ki so se odpravili na 25 km dolg pohod, na katerem so se ustavili še na dveh lokacijah BIC Ljubljana: na Ižanski cesti in Prušnikovi. Na pot so se podali tudi kolesarji, in sicer so uspešno pregnali meglo z barjanskih ravnic, ostale delavnice pa so potekale v šoli.

Skupina šolskih bolničarjev je dijakom predstavila osnove prve pomoči, za zdrave napitke sta poskrbeli delavnici priprava smutijev in zdravilne rastline, za lepotni tretma pa delavnica naravne kozmetike. V šolski kuhinji so zimsko zalogo vitaminov ppripravile dijakinje, ki so s pomočjo kuharja Petra skuhale bučno marmelado in korenčkov sok. Na delavnici samoobrambe so dijaki spoznavali mite, resnice in pravne okvire samoobrambe, živahna razprava pa se je odvijala tudi na delavnici miti in resnice o marihuani in drugih psihoaktivnih snoveh. Dve skupini dijakov sta se dodobra spotili ob reševanju iz sobe pobega (escape room), pravzaprav iz (M)učilnice.

Ob prvih sončnih žarkih se je živahno dogajanje preselilo tudi v okolico šole: dijaki so posadili spominsko drevo asimino, policisti so prikazali vlogo psa v službi policije, ravnotežje pa so lovili dijaki na delavnici hoje po vrvi (slackline).

Ljubitelji hišnih in nehišnih živalskih prijateljev so se spoznavali z osnovami nege hišnih ljubljenčkov in se poučili o vlečnih psih ali pa so izdelovali parelli oglavke. Kreativnosti polni dijaki so oblikovali nakit iz naravnih materialov, ustvarjali kratek animirani film ter glasbeno improvizirali. Sprostitev je bilo mogoče doseči z  osnovnimi masažnimi prijemi in s spoznavanjem kinezio trakov, v šolski telovadnici pa so za zdravje poskrbeli z izvajanjem joge in zračne – akro joge.

Prijetno dogajanje, ki je v polnosti zaživelo na dnevu Zdrave šole, pa so v svoj objektiv lovili dijaki na foto in videodelavnici. Njihov ulov si lahko ogledate v galeriji: Dan Zdrave šole - 25 let projekta

Zapis: Katarina Nared-Volavšek in Andreja Petek

Foto: Kim Škofic, Ela Zdešar, Mija Žagar