Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Modri pes

Projekt  preprečevanja ugrizov psov »Modri pes«, je nastal leta 2002 na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana – Gimnazija in veterinarska šola v okviru programa »Skriti zaklad« Ministrstva za šolstvo in šport.

Projekt »Modri pes« vključuje računalniško predstavitev in je namenjen otrokom v vrtcih in prvi triadi osnovne šole.

Otrokom sem s pomočjo animiranih ilustracij na DVD-ju v prvem delu srečanja predstavila »pasjo govorico« in osnovna pravila varnega vedenja ob psih, v drugem delu pa opozorila na morebitno nevarne situacije in ravnanje ob pasji grožnji ali napadu.

Obisk sem letos aprila izvedla na povabilo vrtca H. C. Andersen v enoti Marjetica. V prvem delu sem se z otroki pogovarjala o prepoznavanju razpoloženja psa glede na telesno govorico. Predstavila sem jim možnost, kako se s svojim obnašanjem izogniti grozečemu napadu. Čeprav je bilo v kabinetu nekoliko utesnjeno, so nadebudneži pozorno spremljali dogajanje. Otroke je razveselil tudi moj pes, ki je bil ves čas ob meni.

Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo drugi del izvedli na vrtčevskem igrišču. Predstavila sem opremo, ki jo pes potrebuje in opozorila na odgovornost in skrb, ki jo zahteva: pravilno hrano, večkratne vsakodnevne sprehode, pobiranje kakcev... Ob zaključku je spremljajoči »kuža« pokazal nekaj trikov in otroci so ga nagradili s priboljški.

pdfPobarvanka

Zahvaljujem se g. Andreju Strajnu in g. Bogdanu Zdovcu za pomoč ter avtorici DVD-ja in pobarvank ge. Karmen Zahariaš za napotke glede izvedbe učne ure.

Simona MUŠIČ