Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

gmajniceZa dijake na praktičnem pouku v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana (v nadaljevanju: zavetišče) veljajo:
- Varnostni protokoli za dijake BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole na praktičnem pouku v ZOO Ljubljana (dostopno na: http://www.bic-lj.si/gvs/index.php/izobraevalni-programi/veterinarski-tehnik/prakticni-pouk)
- veljavni Veterinarsko-sanitarni red zavetišča (dostopno na http://zavetisce-ljubljana.si/sl-SI/1486/o-delu-zavetisca-vsi-sprejeti-protokoli-dela)
- Navodila za prostovoljne sprehajalce v Zavetišču Ljubljana (dostopno na: http://zavetisce-ljubljana.si/userfiles/majah/file/Navodila%20sprehajalci_potrjen%202014.pdf)
- Šolska pravila Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana.
Z omenjenimi protokoli in pravili seznanita dijake zaposleni v zavetišču, ki je določen dijakom za mentorja, in učitelj praktičnega pouka na prvi uri v zavetišču. Prav tako se dijake na prvi uri seznani z imenom in priimkom mentorja ter telefonsko številko 01 256 02 79 zavetišča, na katero lahko pokličejo, če je ograja zaklenjena.

Naloge in obveznosti dijakov so naslednje:
Dijaka sta prisotna vsak šolski dan oz. vsak drug četrtek v skladu z razporedom pri veterinarju (od 8.30 do 13.00, če privolijo lahko dlje).
Če v ambulanti ni dela, mentor razporedi dijaka k oskrbniku živali (enega k mačkam, enega k psom v času od 8.30, dokler je delo, a največ do 13.00).
Ob prihodu se dijaka javita v recepciji zavetišča, kjer ju sprejme mentor, v primeru njegove odsotnosti pa drugi zaposleni, zabeleži prisotnost dijakov in ju razporedi na delo. Odsotne dijake mentor tedensko javi na šolo po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Naloge pri mačkah:
- Generalno čiščenje boksa pod nadzorom oskrbnika.
- Pomivanje tal, tudi za vrati in pod boksi, pospravljanje mizice in polic.
- Pomivanje posodic (odloči oskrbnik).
- Krtačenje mačk in socializacija (odloči oskrbnik).
- Pospravljanje kuhinje za živali, zlaganje, rezanje dek in rjuh, priprava nastilja za žival in obešanje perila (naloži oskrbnik).
- V primeru nastanitve živali v učilnici preverjanje vode, v primeru driske čiščenje umazanije, zamenjava nastilja, v primeru posebnosti obveščanje oskrbnika.
Naloge pri psih:
- Pobiranje posode z vodo, posode s hrano se pusti.
- Pranje posod (v stroju).
- Sesanje hodnika in praznih skladiščnih boksov.
- Pospravljanje kuhinje za živali, zlaganje, rezanje dek in rjuh, priprava nastilja za žival, obešanje perila (naloži oskrbnik).
- Urejanje koridorja.
- Pospravljanje skladiščnih boksov pod nadzorom oskrbnika.
- Dajanje posod z vodo.
Sprehajanje psov razporeja oskrbnik psov in se opravlja pod njegovim nadzorom:
- Začetek ob 9.00.
- Zaključek po dogovoru v skladu z drugimi nalogami, vendar ne dlje kot do 13.00.
Naloge pri veterinarju:
– Pomoč pri pregledu in oskrbi živali.
– Priprava zdravil, inštrumentov in drugih potrebni stvari.
– Čiščenje in razkuževanje pregledovalne in operacijske mize, tehtnice in drugih delovnih površin.
– Pospravljanje in čiščenje ter priprava živolovk, transportnih boksov.
– Pomoč pri operativnih posegih.
– Pospravljanje, čiščenje in pakiranje kirurških setov, avtoklaviranje.
– Čiščenje in pospravljanje ambulante, operacijske sobe.
– Inventura zdravil in materiala.
– Polnjenje polic z materialom.
– Čiščenje omaric, hladilnikov, polic.
– Čiščenje oken in tal.
Dijak vsa dela opravlja ob uporabi dodatne zaščitne opreme (rokavice, halja idr.) in pod nadzorom veterinarja. Pri vseh opravilih obstaja velika možnost poškodb in okužb.
Ravnanje ob ugrizu ali drugih poškodbah:
– Žival umaknemo s kraja nesreče, po potrebi pokličemo pomoč, da lahko sami ostanemo ob ponesrečencu.
– Če je rana ob ugrizu odprta, jo razkužimo in sterilno zaščitimo ter usmerimo poškodovanca k zdravniku. Omarica s prvo pomočjo in razkužilo se nahajata v veterinarski ambulanti.
– Če ugriz ne povzroči odprte poškodbe kože, temveč le podplutbo, poškodovano območje hladimo z vodo, po potrebi z ledom.
– Zapišemo zapisnik o nesreči, ki naj vsebuje: a) podatke o poškodovancu, prisotnih zaposlenih in udeleženih (o neposrednih opazovalcih), b) datum; c) čas; č) okoliščine nesreče (kratek opis dogodka in ravnanja ob nudenju prve pomoči); d) podpis vseh udeleženih v nesreči.
Dijake, ki ne upoštevajo navodil, so pri svojem delu nezainteresirani, malomarni ali opravljanje dela zavračajo, oskrbniki ali veterinar pošljejo domov in o tem obvestijo šolo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..