Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Vsako leto pozimi hranimo in spoznavamo zunanje ptice, ob koncu sezone pa se udeleženci snidemo in se spoznamo med seboj. Letos smo bili na Gimnaziji in veterinarski šoli na vrsti kot gostitelji. Obiskali so nas dijaki Srednje zdravstvene šole iz Ljubljane in njihovi profesorici biologije, s katerimi že več let sodelujemo.

20180514 102814

Poročila z opazovanj naših in njihovih dijakov so pokazala, da med pernatimi obiskovalci krmilnic obeh šol ni večjih razlik. Na obeh lokacijah smo opazovali pričakovane vrste ptic, ki pridejo na krmilnico, kot so poljski in domači vrabci, sinice, kosi, ščinkavci, liščki in zelenci, pa tudi večje, kot so golobi, grlice in vrane. Z dijaki smo razpravljali o tem, kako spremeniti metodo, da bi dobili bolj zanesljive rezultate, da bi opazili več različnih vrst ptičev, kako bi ptiče prešteli in podobno. Namen projekta niso nekakšni presenetljivi rezultati opazovanj, pač pa, da se dijaki spoznajo z metodami naravoslovnega raziskovanja in dobijo občutek za naravo.

Po uradnem delu je sledilo druženje in pogostitev. Našim gostom smo razkazali šolo in njeno okolico, obiskali smo park z gnezdilnicami, veterinarsko ambulanto, zeliščni vrt in zunanjo učilnico. Dijakinja Julija, ki je aktivna v vivarističnem krožku, je na obisk prinesla tudi legvana Frančka na veliko veselje bodočih zdravstvenih tehnikov.

Druženje se je zaključilo v prisrčnem razpoloženju in vsi se veselimo ponovnega sodelovanja naslednjo sezono oz. v novem šolskem  letu.

                                                                                                                              Zapisala Sava Osole