Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Tekmovanja

Objava prispevkov s tekmovanj, ki se jih udeležujejo dijaki šole.

slika ahlinDijakinja Gimnazije in veterinarske šole Katarina Ahlin Rezar je z raziskovalno nalogo Težke kovine v dlaki medvedov, pod mentorstvom učiteljice Adele Žigert, zmagala na mednarodnem tekmovanju Arctic Competition 2019 (https://edu-arctic.eu/news/267-european-teens-heading-for-an-arctic-expedition). Katarina je meritve za potrebe raziskovalne naloge opravila na Kemijskem inštitutu s pomočjo dr. Martina Šale in dr. Nejca Hodnika, z mentorico pa je za nagrado odpotovala na Polarno ekspedicijo v Svanhovd na sever Norveške. Potek ekspedicije lahko dnevno spremljate na: https://www.facebook.com/eduarctic/ in na portalu YouTube
Zapis: Adela Žigert

improV  Dijaškem domu Ivana Cankarja so se v četrtek, 25. 4. 2019, Spontani veseljaki, člani naše šolske improlige, pomerili v četrtfinalu proti Kabušem iz Gimnazije Kranj. Obe ekipi sta se pomerili v treh improvicajskih disciplinah in nas nasmejali do solz. Poleg sodnikov je imela tudi publika s ploskanjem možnost določanja končne ocene. Le za eno točko premoči so zmagali tekmovalci iz Gimnazije Kranj. Nič ne de, s svojim nastopom so pod žarometi zasijali tudi naši Spontani veseljaki.
Čestitke za odličen nastop in izkazano dobro voljo. Zagotovo pa jih bomo videli na odru še na kakšni šolski proslavi.
Zapisala: Nina Jelovšek, 4. VT

periodni kolažV letu 2019 bo preteklo 150 let, odkar je Dimitrij Ivanovič Mendelejev uredil 63 tedaj znanih elementov v sistem po naraščajoči atomski masi. Danes periodni sistem elementov vsebuje skoraj dvakrat več elementov. UNESCO je leto 2019 razglasil za mednarodno leto periodnega sistema elementov z namenom spodbujanja naravoslovnega izobraževanja, izboljšanja kakovosti življenja in napredka na področju raziskav.
Center KemikUm, tj. razvojno-inovacijski učni laboratorij Univerze v Ljubljani Pedagoške fakultete, in Kemijski Inštitut sta objavila razpis za natečaj na temo periodnega sistema. Udeležili smo se ga z dijakinjama 1. VE, Patricijo Germ in Kim Modrijan.
periodni 4Dijakinji sta svoje izdelke razstavili in se tako predstavili na zaključnem dogodku na Pedagoški fakulteti, 26. 4. 2019. Kim Modrijan je prepričljivo zmagala v svoji kategoriji individualnih izdelkov srednješolcev. Čestitamo!
Izdelek bo nadalje razstavljeni v prostorih Kemijskega inštituta v tednu Kemijskega inštituta od 10. do 14. junija 2019, potem pa ga bomo s ponosom razstavili tudi na GVŠ.
Veseli nas, da znamo znanosti dodati tudi umetniško noto.
Zapisala: Darja Rizmal

Tekm iz italjinSkupina gimnazijskih dijakov drugih in tretjih letnikov se je tudi letos udeležila italijanskega bralnega tekmovanja “Il topo di biblioteca”, ki je potekalo na osnovni in višji ravni. Odlično se je odrezal dijak drugega letnika Luka Irenej Pečan iz 2. A, ki je dosegel skoraj vse točke na višji ravni in si tako prislužil zlato priznanje.
Čestitamo!
Menorica: Jasna Šček