Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Dunaj PD»SciChallenge« je dvoletni mednarodni projekt za mlade. Zajema znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko. V tekmovalni del je bilo vključenih kar 438 raziskovalnih projektov. Stokovni odbor mednarodnih recenzentov je oddane projekte ocenil, najboljši le-teh pa so napredovali v krog 193 finalistov. V nadaljevanju je odbor po presoji objavil 12 zmagovalcev in jih nagradil na Dunaju, celotno dogajanje pa se je odvijalo na prestižni Dunajski univerzi.
V kategoriji »Advanced Materials – Chemisty and Medicine« je absolutno 1. mesto  zasedla slovenska ekipa z dijakoma Biotehniškega izobraževalnega centra (Gimnazije in veterinarske šole), Filipom Gečem in Aljažem Kavčičem. Dijaka sta raziskovalno delo opravila pod mentorstvom raziskovalnega sodelavca Marka Jerana na Kemijskem inštitutu.
Raziskovalno delo »Sinteza fluorescenčno aktivnih barvil s fluoresceinskim skeletom in njihova aktivnost« je zajemala pripravo fluorescenčnih učinkovin, ki sta jih dijaka testirala za nadaljnje aplikacije. Tovrstne organske spojine se namreč lahko uporabljajo za detekcijo agregatov pri nevrodegenerativnih obolenjih kot tudi označevanje tumorjev v medicini.

Na povabilo medijev, je raziskovalna skupina je svoje dosežke predstavila tako pri nas kot Avstriji.
Portal STAznanost:
http://znanost.sta.si/2414305/slovenska-dijaka-med-zmagovalci-mednarodnega-tekmovanja-scichallenge
Predstavitvena videa (utrip dogajanja): 
https://www.youtube.com/watch?v=6kWcg38VurA
https://www.youtube.com/watch?v=E2Plv-0eVKg&t=11s