Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

kraševecKonec septembra 2016 se je v Ljubljani na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL in Kemijskem inštitutu odvijal 22. Festival znanosti z mednarodno udeležbo pod geslom »Opazujem, raziskujem, razlagam«.
Prvi del festivala je bil namenjen otvoritveni slovesatnosti, na katero so bili vabljeni častni gostje (Slovenska znanstvena fundacija, predstavniki znanstvene fundacije s Škotske, SAZU – Slovenska akademija znanosti in umetnosti, predstavniki Univerze v Ljubljani, ministrica za izobraževanje in visoko šostvo, in nekateri drugi) ter mnogi udeleženci osnovnih in srednjih šol.

Na omenjenem delu festivala je imel otvoritveno predavanje naš zunanji sodelovec s Kemijskega inštituta Ljubljana, Marko Jeran. Predavanje je vključevalo atraktivne kemijske eksperimente, ki jih v šolskih laboratorijih težko izvedemo in prikažemo, saj med drugim zahtevajo posebno tehnologijo in pripomočke. Pred nabito polno predavalnico je pri demonstracijskih eksperimentih predavatelju asistiral naš dijak Jaka Kraševec iz 4. A, oddelka tehniške gimnazije Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana. Jaka se je pred omenjenim dogodkom na Kemijskem inštitutu pri mentorju Jeranu usposabljal dva tedna in pridobil nova znanja ter izkušnje s kemijo, ki dobesedno »zažiga in poka«.
Predstavitev dogodka si lahko ogledate na http://www.24ur.com/novice/slovenija/znanost-je-lahko-hudo-zabavna.html