Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Romunija1Dijaki Gimnazije in veterinarske šole smo se tekom jesenskega tedna OIV odpravili na petdnevno ekskurzijo v Romunijo, po kateri nas je vodil naš profesor dr. Jurij Kočar. Država leži v Jugovzhodni Evropi in na zahodu meji na Srbijo ter Madžarsko. Ima precej mračno nedavno zgodovino, saj je bila deležna surove diktature, ki je na njenih prebivalcih pustila posledice, državo pa spravila na precej slab glas. Tudi mi nismo povsem vedeli, kaj naj pričakujemo, a se je kmalu izkazalo, da so bile naše skrbi odveč.

Ekskurzijo smo začeli z nočno vožnjo v nedeljo, 15. 10. 2017. Dolga pot nas je vodila skozi Madžarsko do našega prvega cilja, mesta Cluj, ki je stara prestolnica Transilvanije. Mesto zaradi svoje zgodovine kaže, kljub temu da leži v Romuniji, veliko madžarskih vplivov in je rojstni kraj madžarskega kralja Matije Korvina (legendarni kralj Matjaž). Sprehod po mestu smo izkoristili za ogled gotske stolnice in pred njo stoječega veličastnega spomenika, posvečenega vitezu Mihaelu. Delno smo si vsaj od zunaj uspeli ogledati tudi rojstno hišo kralja Matjaža, nato pa si vzeli še nekaj časa za prost ogled mesta. Zatem smo pot nadaljevali do mesta Medias, kjer smo prenočili.

V torek smo pot nadaljevali do lepo ohranjenega srednjeveškega mesta Sighisoara. Ogledali smo si niz obrambnih stolpov, ki so jih zgradili mestni cehi. Eno od cerkva smo si ogledali ob vodstvu njenega oskrbnika. Pot smo nadaljevali proti znamenitemu gradu Bran, ki ga turistična industrija povezuje z življenjem legendarnega grofa Drakule. Grad nas je s svojimi prepletenimi hodniki in skrivnostnimi sobanami navdušil, spet druge pa navdal z razočaranjem, saj v resnici ne ponuja pričakovane srhljive temačnosti. Po ogledu gradu smo pot nadaljevali še do mesta Sunaia, kjer smo si po daljšem sprehodu od daleč ogledali palačo Peles, nato pa je sledila namestitev v hotelu.

Romunija2017V sredo smo se odpravili do romunske prestolnice Bukarešte. Mesto nas je v primerjavi z ostalimi presenetilo s svojo evropsko sodobnostjo, saj daje pravi občutek velike prestolnice in je bilo pravo nasprotje naši prvotni predstavi o Romuniji. Ogledali smo si številna znamenita poslopja, kot so cerkev Stavropoleos, palača parlamenta, ki jo je dal zgraditi diktator Ceausescu, kraljevo palačo ipd. V mestu smo prebili precej časa, ki smo ga izkoristili za raziskovanje mestnega jedra. Sledila je vožnja do mesta Sibiu, kjer smo še zadnjič prenočili.

V četrtek smo si najprej vzeli še nekaj časa za ogled mesta, nato pa se odpravili do našega zadnje destinacije, mesta Temišvar, ki leži v bližini madžarske meje in velja za lepo panonsko mesto, kjer se je začela domoljubna revolucija proti diktaturi. Mesto nas je navdušilo s svojimi velikimi urejenimi trgi in zanimivimi ulicami, ki jih obdajajo historične stavbe iz 19. stoletja. Sledila je dolga nočna vožnja proti Ljubljani.

Iz Romunije smo se vrnili polni pozitivnih vtisov, pa tudi sicer je ta država v številnih primerih presegla naša pričakovanja.

Zapis: Žiga Oven; foto: Alenka Golob Koman