Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Obvezne izbirne vsebine - OIV

Srednje splošno izobraževanje: tehniška gimnazija

Obvezni enotni del (v 4 letih)

 135 ur
Vsebine, obvezne za tehniško gimnazijo (v 4 letih)  30 ur
Vsebine, povezane s prosto izbiro dijaka (v 4 letih)  135 ur
SKUPAJ  300 ur

Letos bomo večino interesnih dejavnosti oz. obveznih izbirnih vsebin izpeljali v treh sklopih: predvidoma oktobra, aprila in junija.
Šola bo ponudila poleg svojih dejavnosti tudi tiste iz katalogov in pomagala pri izvedbi le-teh, če bo število zainteresiranih dijakov dovolj veliko (za eno skupino 15–20). O izvedbi bodo dijaki pravočasno obveščeni. Če bo dijak na dejavnosti manjkal, bo šola organizirala dejavnost za nadomeščanje. V primeru, da starši pravočasno ne sporočijo dijakove odsotnosti, krijejo stroške morebitnega prevoza.
Dijaki, ki ne bodo opravili predpisanega števila ur, ne bodo mogli napredovati v višji letnik. Tisti, ki bodo v letošnjem šolskem letu opravili več ur, kot je predpisano s programom, jih bodo lahko prenesli v naslednje šolsko leto, ne morejo pa na podoben način opravljati dejavnosti za nazaj..

***********

Dijakom bomo priznali aktivno udeležbo pri vodenih dejavnostih v okviru šole in zunaj nje (glasbena šola, športni klubi, društva idr.), ki jih dokažejo s potrdilom in napisanim dnevnikom opravljenih dejavnosti. Potrdilo mora vsebovati: vrsto dejavnosti, podpis mentorja in žig organizatorja dejavnosti, opravljeno število ur in čas opravljanja. V to ne šteje počitniško delo in druga dela preko študentskih servisov.

Pohod04V četrtek, 25. 10. 2018, smo se dijaki četrtih letnikov pod vodstvom profesorja Janeza Šorca podali na pohod na Debni vrh. Ob 9.00 smo se zbrali na avtobusni postaji Zadružni dom in se odpravili na pot. Debni vrh se nahaja na skrajnem zahodnem robu Posavskega hribovja. Do vrha smo se pridno vzpenjali približno eno uro ter se nato povzpeli na razgledni stolp, s katerega smo imeli lep razgled na Ljubljano, Krimsko hribovje, bližnje Posavske hribe, Škofjeloško, Polhograjsko hribovje in Kamniško-Savinjske Alpe. Zatem smo pomalicali in si nabrali novih moči za sicer manj naporno, a daljšo pot nazaj. Vračali smo se približno uro in pol.

Preberi več

Romunija1Dijaki Gimnazije in veterinarske šole smo se tekom jesenskega tedna OIV odpravili na petdnevno ekskurzijo v Romunijo, po kateri nas je vodil naš profesor dr. Jurij Kočar. Država leži v Jugovzhodni Evropi in na zahodu meji na Srbijo ter Madžarsko. Ima precej mračno nedavno zgodovino, saj je bila deležna surove diktature, ki je na njenih prebivalcih pustila posledice, državo pa spravila na precej slab glas. Tudi mi nismo povsem vedeli, kaj naj pričakujemo, a se je kmalu izkazalo, da so bile naše skrbi odveč.

Ekskurzijo smo začeli z nočno vožnjo v nedeljo, 15. 10. 2017. Dolga pot nas je vodila skozi Madžarsko do našega prvega cilja, mesta Cluj, ki je stara prestolnica Transilvanije. Mesto zaradi svoje zgodovine kaže, kljub temu da leži v Romuniji, veliko madžarskih vplivov in je rojstni kraj madžarskega kralja Matije Korvina (legendarni kralj Matjaž). Sprehod po mestu smo izkoristili za ogled gotske stolnice in pred njo stoječega veličastnega spomenika, posvečenega vitezu Mihaelu. Delno smo si vsaj od zunaj uspeli ogledati tudi rojstno hišo kralja Matjaža, nato pa si vzeli še nekaj časa za prost ogled mesta. Zatem smo pot nadaljevali do mesta Medias, kjer smo prenočili.

Preberi več

DSC 15213Brez vode ni življenja je rek, ki je dijake 2. a in 2. b vodil v torek, 7. 4., ko so se projektno lotili preučevanja te nenadomestljive tekočine. Skupine dijakov so se pod vodstvom mentorjev odpravile na raziskovanje skrivnostne Unice na Planinsko polje, ribnikov v dolini Drage pri Igu ter vodnjakov in mostov Ljubljane.

Preberi več

češka2V dneh med 30. marcem in 2. aprilom 2016 smo z dijaki GVŠ obiskali Češko. Po sredinih dopoldanskih dejavnostih OIV smo se vkrcali na avtobus in jo mahnili proti severu. Po vožnji mimo Salzburga in Linza smo v zgodnjih večernih urah prispeli v Češke Budjejovice, v mestece, ki je zaslovelo po svojem pivu Budvar in tovarni svinčnikov Koh-I-Noor. Naslednje jutro smo si najprej ogledali grad Rožmberk nad Vltavo, nekoč v lasti istoimenske rodbine, ki je v srednjem veku kljubovala vzponu kraljeve dinastije Přemysl.

Preberi več