Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

ZOTKV ponedeljek, 15. 5. 2018, sta se dijaka Gimnazije in veterinarske šole, BIC Lj., udeležila državnega srečanja mladih raziskovalcev, ki ga v Murski Soboti organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Na povabilo strokovnih ocenjevalcev se je med najboljših 6 v državi srečanja udeležil Domen Lavriha (4. VE). V kategoriji kemija in kemijska tehnologija je pod mentorstvom raziskovalnega sodelavca Marka Jerana s Kemijskega inštituta Ljubljana in dr. Eve Menart z Narodnega muzeja Slovenije predstavil projekt z naslovom »Elektrokemijsko čiščenje tankih plasti korozijskih produktov na kovinskih materialih kulturne dediščine«. Raziskovalno delo s področja ohranjanja kulturne dediščine in kemije, kot pomembnega orodja muzejskih raziskav, mu je prineslo srebrno priznanje in pokal »Srebrna ZOTK-ina sovica«.

Dijak tehniške gimnazije Patrik Pečavar Nežmah (4. B) se je na povabilo ocenjevalcev uvrstil med 12 najboljših raziskovalnih projektov v državi. V kategoriji druga področja (medicina, medicinska kemija) je pod mentorstvom raziskovalnega sodelavca Marka Jerana s Kemijskega inštituta Ljubljana in prof. dr. Mateje Erdani Kreft z Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani, pripravil raziskovalno delo z naslovom »Priprava vodotopne fluorescenčne učinkovine za označevanje normalnih in rakavih celic urotelija sečnega mehurja in vitro«. Raziskovalno delo s področja rakavih obolenj sečnega mehurja in razvoja novih organskih spojin za njihovo detekcijo je Patriku prineslo najvišjo državno uvrstitev (Zlato 1).

Patrik bo s svojima mentorjema vabljen na slovesno razglasitev rezultatov tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev, ki jih organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije pod naslovom »Zotkini talenti« v Cankarjevem domu.

Mladima raziskovalcema, Patriku in Domnu, za dosežen uspeh iskreno čestitamo, saj je njuno delo plot dolgega raziskovanja, v katerega sta vložila svoj prosti čas. Pridobljena znanja bosta z mentorji tudi objavila v strokovnih oz. znanstvenih člankih. Na poti skozi življenje jima želimo še veliko raziskovalnega ustvarjanja.

Zapisal: Marko Jeran