Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Mobilnost dijakov

Finska2017Sredi aprila se je z mobilnosti Erasmus+ na Finskem vrnila skupina petih dijakov in dveh profesorjev. Štirinajst dni so v mestu Pori na šolskem centru Winnova pridobivali nova znanja s področja mikrobiologije in biotehnologije, hkrati pa spoznavali finsko kulturo. Za vse udeležene je bila to prav posebna in dragocena izkušnja, več o njihovi finski dogodivščini pa lahko preberete na blogu. Vabljeni k branju!

Martos JPGDijaki tehniške gimnazije so pod vodstvom prof. Tatjane Posavec bivali v Martosu v Španiji v okviru projekta Erasmus+ skupaj z dijaki in učiteljicami Živilske šole.
Praktično delo je potekalo v laboratoriju srednješolskega centra v Jaenu, kjer so kuhali agar, opravili barvanje po Gramu, po Zihl-Neelsenu ter po Bartholomew in Mittwerju, preverili prisotnost katalaze in naredili antibiogram. Potrebovali so kar nekaj iznajdljivosti, saj so dobili navodila za delo zgolj v španskem jeziku. Ugotovili so, da pri nas veljajo pri delu v laboratoriju strožja pravila varnosti. S pomočjo spleta so španskim »sošolcem« predstavili našo šolo, ki so bili nad opremljenostjo naše šole in lepotami Slovenije navdušeni, tako da razmišljajo, da bi nas obiskali.
Erasmus tg 20161Erasmus tg 20162

 

 

 

 

 

 
Spoznali so drugačno kulturo, tipično špansko hrano in si ogledali več zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v Martosu, Sevilji, Cordobi in Granadi. V največjem oljčnem nasadu na svetu so obirali oljke, si ogledali laboratorij, kjer analizirajo oljčne liste, zemljo, v kateri rastejo oljke, in odpadne vode, ter se udeležili proslave ob španskem prazniku oljk.
Vrnili so se utrujeni in veseli, da so imeli priložnost tudi neformalnega izobraževanja. Podrobno predstavitev njihovega 14-dnevnega bivanja si lahko preberete na spletni strani http://tjasavrbinc.wixsite.com/mobilnostmartos2016.
Blog so pisali: Sara Dodič, Tjaša Vrbinc, Maj Dolšak Fabris in Patrik Pečavar Nežmah

Sava Cork5Veterinarske tehnice smo bile tokrat v spremstvu knjižničarke Save Osole štirinajst dni v Corku na Irskem, kjer smo opravljale štrinajstdnevno prakso. Zadovoljne smo, da smo se odločile za to izkušnjo in da nam jo je šola omogočila.
V teh dveh tednih smo se veliko naučile; najbolj pa nas je presenetilo, da mnogo posegov izvajajo po drugačnem postopku kot pri nas in to nas je pripravilo do razmišljanja, katera tehnika je v katerem primeru boljša. Prijetno smo bile presenečene, da so nas veterinarji z zanimanjem povprašali, kako se Slovenci lotimo določenih veterinarskih postopkov, nas z zanimanjem poslušali in tudi sami razmislili o določenih razlikah.
Dnevnik dogajanja smo pisale Romina Lozar, Eva Korošec, Jana Keler in Živa Hernaus.

ciper3ciper1

 

 

 

 

 

 

 


Naši dijaki BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, so se v sklopu programa Erasmus+ z vodjo naše Šolske veterinarske ambulante BIC Ljubljana, Nušo Schumet, dr. vet. med., odpravili na praktično izobraževanje v tujino, na Ciper. V največjem ciprskem zavetišču, kjer je zatočišče našlo ogromno število živali (21 konj, 57 osličkov, 18 koz, več ko 400 psov in več kot 500 mačk), so dijaki pod budnimi očesi mentorjev opravljali čiščenja in hranjenja, dnevne klinične preglede, kastracije in sterilizacije, nekaj zobnih posegov, amputacijo zlomljenega kremplja ter čiščenje prostorov. Kljub napornem urniku dobre domače hrane in sprostitve ob morju ni manjkalo. 
Oglejte si foto-utrinke. Več o njihovi zgodbi se lahko preberete tukaj: 1. teden  in 2. teden

severna irskaNaši dijaki in mentor Bogdan Zdovc, dr. vet. med., iz BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, so se v sklopu programa Erasmus+ mudili na praksi na Severnem Irskem. O njihovem delu v sklopu šolskega centra CAFRE (College of Agriculture, Food and Rural Eenterprise) je poročal tudi spletni časopis Belfast Telegraph. Oglejte si video!
Preberite njihovo zgodbo.