Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

ZRSS barvniV okviru projekta ZRSŠ in BIC Ljubljana je SVSP v aprilskem vikendu organiziral projekt sterilizacij in kastracij v zavetišču Fundacija Đorđević v Doboju, BIH.
V petek, 13. 4., smo se pred ambulanto zbrali študent veterine, štirje veterinarji in dve dijakinji, ki sva delovni izziv sprejeli z nasmehom in veliko delavne vneme. Ko smo v kombi naložili vso prtljago, smo se odpravili na peturno vožnjo. V Doboj smo prispeli ob poznih večernih urah, razložili opremo, naša veterinarka Nuša Schumet pa nam je predstavila načrt dela za naslednji dan.
doboj 2018Zjutraj smo ob rani uri že pripravljali vse potrebno za nemoteno delo. Pripravili smo kotiček za britje, mizo z zdravili, iglami in brizgami ter kar tri operacijske mize. Taka izkušnja je za nas dijake izjemnega pomena, saj se naučimo ogromno stvari, ki jih drugače veterinarski tehnik v ambulanti ne opravljamo.
Prvih nekaj ur je bilo potrebnih, da smo se uskladili in organizirali, potem pa je delo napredovalo zelo hitro.

Naučili sva se ustavljati kanilo, tubus, aplicirati zdravila subkutano in intramuskularno; vse te stvari se učimo tudi v šoli, vendar se tega z delom na živi živali sploh ne da primerjati. Tehnici sva pripravljali živali na operacijo, kar vključuje aplikacijo anestetika, britje živali, po potrebi sva postrigli kremplje, umili ušesa, vstavili kanilo in tubus, nato pa jo premestili na operacijsko mizo. Spremljali sva žival med operacijo, ji po potrebi dodajali anestetik, spremljali dihanje in asistirali veterinarju, nato pa opazovali žival med prebujanjem. Vodili smo tudi evidenco za vsako žival posebej, zapisovali smo telesne značilnosti vsake živali, količino in ime apliciranega anestetika, vsakemu pa smo aplicirali tudi analgetik in antibiotik. Prav tako smo psom iz zavetišča za lažjo prepoznavnost vstavili ušesno številko. Umivali smo inštrumente in jih ponovno sterilizirali.
Opravili smo tudi amputacijo leve tace pri psu; takšno operacijo sem videla prvič. Pes je zelo lepo okreval in že naslednji dan hodil okoli, kot da se ne bi nič zgodilo. V soboto smo dan zaključili ob pozni večerni uri z zelo lepim številom opravljenih posegov: sterilizirali/kastrirali smo 26 živali. V nedeljo smo ravno tako začeli zgodaj zjutraj, ta dan smo opravili 34 posegov, od tega smo poleg psov kastrirali 2 mačka in sterilizirali 3 mačke. Delo je potekalo mnogo hitreje, saj smo že vsi točno vedeli, kaj je naša naloga. Naš zadnji pacient je bil pes, ki smo ga  kastrirali in zašili rane.
Domov smo se odpravili okoli 16. ure in v Ljubljano prispeli ob 23. uri zvečer. Kljub napornemu delu in utrujenim nogam na koncu dneva je občutek, ko veš, kolikim živalim si pomagal, nenadomestljiv. Takšna izkušnja je za dijaka neprecenljiva in znanje, ki sva ga pridobili, nama bo v veliko pomoč, tudi ko bova opravljali poletno prakso na kliniki ter tudi kasneje v življenju pri bodočem poklicu. Šola bi še naprej morala podpirati take projekte, saj največ pripomorejo k pridobivanju praktičnih izkušenj in znanju bodočega veterinarskega tehnika.
Zapisali: Anja Buh in Urša Skuk, 3. ve