Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

 DSC7234 1 aV soboto, 14. oktobra 2017, točno ob polnoči, smo se dijaki iz 2., 3. in 4. letnika tehniške gimnazije odpravili v nemški Heidelberg. Skupinico šestih fantov in enega dekleta je spremljal naš laborant Gašper Jan Simon.
Pot, ki nas je vodila čez Avstrijo, smo večinoma prespali in se zjutraj zbudili v Heidelbergu. Po krajšem postanku v hostlu smo se popoldne udeležili predavanj oz. simpozija na EMBL (European Molecular Biology Laboratory). Predstavili so nam zgodovino in prihodnost genskega inženiringa ter uporabnost metode CRISPR/CAS 9. Slišali smo za nekatere nove metode zdravljenja raka, izvedeli smo tudi nekaj o tem, kako poseganje v človeški genom prinaša napredek pri zdravljenju nekoč neozdravljivih bolezni.

V drugem delu predavanj so bila izpostavljena etična vprašanja, ki se porajajo ob poseganju v človeški genom in dedni material ostalih organizmov, skušali so pojasniti, kašne so bojazni in morebitne posledice poseganja človeka v delo narave.
Večer smo preživeli v mestu in si ogledali nekaj njegovih znamenitosti.

20171016 093329 1 a

Naslednjega dne smo obiskali laboratorij EMBL, kjer nam je vodja delovne skupine predstavil potek sekveniranja oz. ugotavljanja nukleotidnega zaporedja v verigi DNA. Razložil nam je princip delovanja ter pojasnil, kakšen razvoj je v zadnjih letih doživelo to področje.
Ogledali smo si tudi glavno stavbo heidelberškega EMBL, ki je tudi sicer v znamenju genetike, saj je zgrajena v obliki dvojne vijačnice DNA. Tu so nam predstavili svoje delo, perspektive razvoja, pa tudi možnosti morebitne zaposlitve.
Čas je minil prehitro in po kosilu smo, navdušeni nad novimi znanji, odrinili proti Sloveniji.
Strokovna ekskurzija v Heidelbergu nam je ponudila odgovore na nekatere izzive ter odprla nova vprašanja, na katera bo še treba odgovoriti. Nedvomno je bila to zelo pozitivna izkušnja, ki jo je vsekakor vredno ponoviti.
Zapisal: Luka I. Pečan
Foto: Gašper Jan Simon