Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

zrsšEkipa Zavoda SVSP se je ponovno odpravila na projekt sterilizacij in kastracij, sofinanciran s strani Zavoda RS za šolstvo, v zavetišče na Preslici v Doboju (BiH). Ker se zavedamo, kako pomembno je izobraževanje lokalnih prebivalcev in veterinarjev, smo tokrat organizirali predavanje o odgovornem lastništvu psov. V le dnevu in pol smo opravili 65 posegov. 

studentdijakinje SVSPNa projektu so sodelovale dijakinje BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole, Eva Slapar in Nika Sumper iz 3.V ter Kaja Jerlah 3.VE pa tudi naš bivši dijak (sedaj študent VF) Žiga Oražem. Pridobili so več kot dragocene izkušnje dela z malimi živalmi. 
Več si lahko preberete v poročilu, ki so ga napisale dijakinje. 

Sobota, 1. 7. 2017
Po naporni petkovi poti iz Slovenije v Bosno smo v soboto vstali ob 6.30, pojedli zajtrk in se pripravili za odhod v zavetišče Preslica. S seboj smo v naročju peljali še pet psov iz zasebnega zavetišča, kjer smo spali. Po prihodu v zavetišče so nas najprej pozdravili prikupni mladički. Pripravili smo prostor za operacije in začeli z delom, ki ga ves dan ni zmanjkalo. Hkrati so delali trije veterinarji, medtem ko smo dijakinje in ostali na poseg pripravljali nove pse in mačke, da je delo potekalo kar se da tekoče.
Najprej je veterinar psa pregledal, nato smo pripravile in aplicirale anestetik, analgetik in antibiotik. Ena od nas je ves čas spremljala živali v poteku operacije in zapisovala vse doze zdravil, ki so jih živali prejemale. Ko je pes zaspal, smo ga pobrile, postrigle kremplje, vstavile endotrahealni tubus in pod nadzorom enega od veterinarjev tudi intravensko kanilo. Nato smo ga odnesle na mizo, priklopile na infuzijo, primerno fiksirale, razkužile operacijsko polje in uredile, da so veterinarji vse potrebne pripomočke prejeli aseptično. Po posegu smo oprale instrumente in poskrbele za sterilizacijo, hkrati pa smo spremljale žival ob zbujanju. Ves čas je bila ena na voljo za pomoč veterinarju. Po posegu smo zavetiškim živalim vstavile ušesno številko in aplicirale ampule proti zunanjim zajedavcem. Na koncu dneva smo razglistili vse mladičke. Najbolj zanimiv primer ta dan je bila psička z gnojim vnetjem maternice. 
Ekipa, s katero smo delale, je bila super, predvsem pa je bila za nas to zelo zanimiva izkušnja, saj smo se znašle v popolnoma novem okolju, z veliko odgovornosti, z zelo natrpanim urnikom.

Nedelja, 2. 7. 2017
Delali smo tako kot dan poprej; zjutraj smo vstali in pozajtrkovali ter na poti pobrali še sedem majhnih kužkov, ki smo jih oskrbeli in predali zavetišču. Tam nas je že čakalo kar nekaj lastniških psov. Tokrat smo delovali bolj usklajeno, zato smo bili še hitrejši. Na kastracijo je prišel tudi doberman, ki smo mu dijakinje po navodilih veterinarja očistile zobni kamen. V vsem vikendu smo oskrbeli kar 66 psov in mačk in po našem mnenju smo bili kar pridni. 
Zelo smo hvaležne SVSP, da nam je omogočil nepozabno izkušnjo. Vikend nam je bil zelo všeč in brez pomisleka bi ga ponovile kadarkoli. Naučile smo se ogromno novega, spoznale mnogo prijaznih kužkov, veliko smo delale in se zraven še dobro najedle. 
SVSP je zakon!
Zapisale: Eva Slapar, Nika Sumper, Kaja Jerlah