Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 
ZAVOD SVSP Srbija 2019V petek, 8. 3. 2019, smo se po končanem pouku s polnim kombijem pasje in mačje hrane, operacijskih pripomočkov in druge opreme odpravili proti Srbiji na projekt sterilizacij in kastracij potepuških psov in mačk. Veterinarji Urška, Blaž in Žiga ter tri dijakinje Tjaša, Nika in Sara smo se v dobrih sedmih urah peljali do cilja. Zelo smo se veselili počitka, vendar pa nas je ob prihodu na mizi čakala hrana, ki se ji seveda nismo odrekli.
Naslednji dan smo zgodaj vstali, se odpravili proti bližnji kliniki in pripravili improvizirano ambulanto. Delo je hitro steklo in pridno smo delali celih 12 ur. Dijakinje smo živali pripravljale na operacijo, veterinarji pa so jih operirali.
Pred operacijo smo pripravile injekcijo, s katero smo žival uvedli v anestezijo. Po nekaj minutah, ko je žival trdno spala, smo operacijsko mesto pobrile, vstavile tubus, ki je živali med operacijo pomagal dihati, in na koncu vstavile še kanilo. Živali so dobile še protibolečinsko injekcijo in antibiotik, ki smo ga aplicirale pod kožo. Med operacijo smo veterinarjem pomagale s podajanjem pripomočkov, skrbele smo, da se žival ni prebudila, in opazovale dihanje. Zatem smo poskrbele, da so bili psi udobno nameščeni, in počakale, da se zbudijo iz anestezije.
Medtem smo še očistile njihova ušesa in skrajšale kremplje, če je to bilo potrebno. Imele smo srečo in lahko pod nadzorom veterinarja kastrirale dva mačka. Naučili smo se veliko novega, še posebej me, dijakinje. Mislim, da nam je šlo zelo dobro, le vstavljanje kanile nam še vedno predstavlja težavo. Pri delu so nam pomagali tudi tamkajšnji prostovoljci.
Nikakor pa ni šlo brez hrane, kot se za balkanske kraje spodobi. V nedeljo zjutraj nas je pričakal obilen zajtrk, nato smo pripravili prtljago in spet odšli v kliniko, kjer smo delali še nekaj ur. Na koncu smo vse pospravili, večino veterinarskih pripomočkov in pasje hrane pa smo pustili za prihodnji projekt oz. lokalnim prostovoljcem.
Okoli treh popoldne smo se odpeljali iz Srbije in se brez težav ob osmih zvečer vrnili pred našo šolo. 
Zapis: dijakinje Tjaša Lesar, Nika Osredkar, Sarah Posl