Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

FB IMG 1529776692175 ugrinovciPetek, 15. 6. 2018: Ob 14.30 smo se pred Šolsko veterinarsko ambulanto zbrali člani zavoda SVSP, študentka veterine in tri dijakinje Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana. Donacije in vso potrebno opremo za posege smo naložili v kombi in se hitro odpravili iz Ljubljane, saj je bila pred nami kar dolga pot do Ugrinovcev. Prispeli smo okrog 21.30 in se nastanili pri gospe Zorici, ki nam je pripravila tudi večerjo. Po večerji je sledil še sestanek, kjer nam je veterinar Blaž povedal, kaj je naše delo in kako bo vse skupaj potekalo, nato smo še malo poklepetali in odšli spat, saj je bila pred nami dolga delovna sobota.

FB IMG 1529776654545 ugr2Sobota, 16. 6. 2018: Ob 7.00 smo se zbudili ob zvoku petelina in psov pod oknom. Odšli smo k zajtrku, ki je sledil pregovoru "zjutraj jej kot kralj", tudi mi smo se držali tega pregovora, po obilnem zajtrku pa odšli proti veterinarski ambulanti, kjer smo ob 9.00 začeli s prvim pacientom. Tam smo si pripravili mizo za zdravila, tri »operacijske« mize in prostor za pripravljanje živali na poseg, vstavljanje kanil, tubusov in britje. Brizge in zdravila smo označili z barvnimi trakovi za lažjo organizacijo in hitrejše delo. Prvega pacienta smo na poseg pripravili vsi skupaj, da je bilo vsem jasno, kaj moramo postoriti, ko prispe naslednji.
Veterinarjem smo med posegom pomagali tako, da smo jim podajali sterilne gaze, šivalni material in druge potrebne pripomočke. Po posegu smo žival odnesli v prostor za prebujanje in jih nato umili s sredstvom proti klopom in ušem. Prav tako smo očistili kirurške inštrumente in jih pripravili za naslednji poseg. Za vsako žival smo vodili evidenco.
Naša delovna sobota se je zaključila okrog 21. ure, po 35 posegih pa smo bili vsi pošteno utrujeni. Ko smo vse pripravili za naslednji dan, smo odšli na večerjo v Beograd in se vrnili ob 23. uri ter s polnimi želodci odšli spat.
Nedelja, 17. 6. 2018: Zbudili smo se ob 7.00. Po zajtrku smo donacije predali gospe Zorici, naše stvari pa smo spakirali v kombi in se napotili do veterinarske postaje. Z delom smo začeli pol ure prej kot v soboto, saj smo želeli čimprej kreniti nazaj proti Sloveniji. Na ta dan smo opravili 16 posegov in en urgentni primer pregrizene vene. Po kosilu smo pospravili in prešteli vse stvari, ki smo jih pustili tam. Potem smo naredili še skupinsko sliko in se odpravili proti Ljubljani, kamor smo se vrnili ob 21.30.
 Vse tri dijakinje smo zelo vesele, da smo lahko bile del tega projekta, saj je to izkušnja, ki je nikoli ne bomo pozabile. Všeč mi je bilo, da smo se poleg vsega dela še veliko nasmejali in da so nam dijakom taki projekti sploh omogočeni, saj je delo veterinarskega tehnika na terenu izjemna izkušnja, ker se tako res naučiš veliko novega, tudi to, kako pomembno je, da so živali kastrirane in sterilizirane.
Bil je dober, poučen in prijeten vikend v prijetni družbi.
Zapisale: Irma Gartner, Nina Stopar, Aleksandra Kastrati