Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Doboj 2018 6V petek, 18. 5. 2018, ob 14.30 smo se člani zavoda SVSP, študenta veterine in štirje dijaki Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana, zbrali pred Šolsko veterinarsko ambulanto. Tam smo najprej vso potrebno opremo, prtljago in nekaj donacij zložili v kombi in se odpravili na dolgo vožnjo proti Doboju, BiH. Prispeli smo v poznih večernih urah, okoli 22.30 ure. Ob večerji nam je Blaž razložil potek dela in kaj vse nas čaka naslednji dan.
V soboto smo se zbudili ob 7. uri, do 8. ure smo se najedli in pripravili na delo. Postavili smo tri »operacijske« mize, pripravili prostor za britje, intravenske kanile in endotrahealne tubuse, mizo za pripravo zdravil, igle, brizge in drugo. Brizge in ustrezna zdravila smo označili z barvnimi trakovi za lažje in hitrejše delo. Našega prvega pacienta smo na poseg pripravili skupaj, člani SVSP-ja so nam pokazali, kaj vse obsega priprava na poseg in kaj moramo postoriti. Delo dijakov je bilo, da smo pacienta pripravili na poseg, nadzor življenjskih funkcij med posegom in oskrba po posegu. Med posegom smo pomagali veterinarjem tako, da smo jim prinašali gaze, ligature in šivalni material. Ob zbujanju živali med posegom smo dodajali anestetik. Po posegu smo očistili instrumente in jih ponovno avtoklavirali. Za vsakega pacienta smo vodili evidenco, zapisovali njihove značilnosti, po katerih bi ga prepoznali, kaj smo mu aplicirali, kateri poseg smo opravili (sterilizacijo/kastracijo, zobne posege itd.), vstavili ušesno številko in ga poslikali. Vsaki živali smo dali tudi ampulo proti klopom in bolham ter ji po potrebi skrajšali kremplje in očistili uhlje.

Doboj 2018Prvi dan smo naredili 38 posegov pri mačkah in psih. Razen odmora za kosilo smo imeli delo skozi ves dan. Končali smo okoli 8. ure zvečer, se zbrali v sobi in ocenili naše delo, malo poklepetali in se odpravili spat. Tudi v nedeljo smo začeli z delom ob 8. zjutraj; ta dan smo opravili 25 posegov. Med drugim tudi kemoterapijo pri psički, ki boleha za TVT, in sterilizacijo mačke na boku, ki je kotila pred dvema mesecema in so mladiči še sesali.
Končali smo okoli 15. ure, potem smo se odpravili jest in začeli pospravljati ter popisovati stvari, ki so ostale v Doboju. Prtljago smo zložili v kombi, naredili še skupinsko fotografijo in se odpravili proti Ljubljani, kamor smo prispeli okoli 00.30.
Zelo sem vesela, da sem lahko bila del tega projekta, saj sem se naučila veliko novega. In kljub začetnemu strahu, ki se je izkazal za nepotrebnega, je to nepozabna izkušnja. Naučila sem se zelo veliko novega, npr. vstavljati kanile in tubuse, kar se drugače učimo tudi v šoli na plišastih modelih, vendar to ni primerljivo z delom na živi živali. Ponovila sem tudi odvzemanje doz in mešanje zdravil ter subkutano in intramuskularno aplikacijo. Sploh prvič sem bila zraven pri kastraciji oz. sterilizaciji.
Zdi se mi prav, da šola podpira takšne projekte, saj se tako dijaki naučimo opravil, kakršna bi kot veterinarski tehniki ali kot bodoči veterinarji lahko opravljali v prihodnosti. Lep je tudi občutek, ko pogledaš nazaj in vidiš, koliko živalim smo pomagali.
Zapisala: Viktorija Terbovšek, 3.VE