Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Mednarodna dejavnost

FB IMG 1529776692175 ugrinovciPetek, 15. 6. 2018: Ob 14.30 smo se pred Šolsko veterinarsko ambulanto zbrali člani zavoda SVSP, študentka veterine in tri dijakinje Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana. Donacije in vso potrebno opremo za posege smo naložili v kombi in se hitro odpravili iz Ljubljane, saj je bila pred nami kar dolga pot do Ugrinovcev. Prispeli smo okrog 21.30 in se nastanili pri gospe Zorici, ki nam je pripravila tudi večerjo. Po večerji je sledil še sestanek, kjer nam je veterinar Blaž povedal, kaj je naše delo in kako bo vse skupaj potekalo, nato smo še malo poklepetali in odšli spat, saj je bila pred nami dolga delovna sobota.

Preberi več

20180607 102458 ipOd 7. 6. 2018 do 9. 6. 2018 sva se v okviru projekta Inovativna pedagogika 1:1 Nina Rozman in Darja Rizmal udeležili strokovne ekskurzije v Szeged in Beograd.
V  četrtek, 7. 6. 2018, smo se večji del dneva porabili za pot do Beograda preko Madžarske. V Szegedu smo obiskali podjetje Mozaik, kjer so nam predstavili svoje dejavnosti in gradiva. Podjetje deluje v dvajsetih državah. Predstavljena nam je bila njihova dejavnost izdelave e-gradiv v različnih jezikih. Za pouk so uporabne predvsem mnoge 3-D animacije za različne predmete, ki jih lahko učitelj na interaktivnem zaslonu uporabi predvsem za večjo predstavljivost. Poleg tega so v osnovni učbenik, ki je enak kot v tiskani obliki, dodani številni video posnetki, fotografije, animacije in vaje. Učitelj lahko ustvarja in dodaja lastno gradivo za učence na različnih taksonomskih stopnjah. Učenci in dijaki lahko gradivo in aktivnosti uporabljajo skozi aplikacijo na prenosni napravi. V Mozaiku kot prednostni cilj svoje dejavnosti poudarjajo pomoč učitelju pri učni uri, da bi porabil manj časa za pripravo, načina dela v razredu, pedagoške paradigme kot take, pa ne spreminja.

Preberi več

Doboj 2018 6V petek, 18. 5. 2018, ob 14.30 smo se člani zavoda SVSP, študenta veterine in štirje dijaki Gimnazije in veterinarske šole, BIC Ljubljana, zbrali pred Šolsko veterinarsko ambulanto. Tam smo najprej vso potrebno opremo, prtljago in nekaj donacij zložili v kombi in se odpravili na dolgo vožnjo proti Doboju, BiH. Prispeli smo v poznih večernih urah, okoli 22.30 ure. Ob večerji nam je Blaž razložil potek dela in kaj vse nas čaka naslednji dan.
V soboto smo se zbudili ob 7. uri, do 8. ure smo se najedli in pripravili na delo. Postavili smo tri »operacijske« mize, pripravili prostor za britje, intravenske kanile in endotrahealne tubuse, mizo za pripravo zdravil, igle, brizge in drugo. Brizge in ustrezna zdravila smo označili z barvnimi trakovi za lažje in hitrejše delo. Našega prvega pacienta smo na poseg pripravili skupaj, člani SVSP-ja so nam pokazali, kaj vse obsega priprava na poseg in kaj moramo postoriti. Delo dijakov je bilo, da smo pacienta pripravili na poseg, nadzor življenjskih funkcij med posegom in oskrba po posegu. Med posegom smo pomagali veterinarjem tako, da smo jim prinašali gaze, ligature in šivalni material. Ob zbujanju živali med posegom smo dodajali anestetik. Po posegu smo očistili instrumente in jih ponovno avtoklavirali. Za vsakega pacienta smo vodili evidenco, zapisovali njihove značilnosti, po katerih bi ga prepoznali, kaj smo mu aplicirali, kateri poseg smo opravili (sterilizacijo/kastracijo, zobne posege itd.), vstavili ušesno številko in ga poslikali. Vsaki živali smo dali tudi ampulo proti klopom in bolham ter ji po potrebi skrajšali kremplje in očistili uhlje.

Preberi več

ZRSS barvniV okviru projekta ZRSŠ in BIC Ljubljana je SVSP v aprilskem vikendu organiziral projekt sterilizacij in kastracij v zavetišču Fundacija Đorđević v Doboju, BIH.
V petek, 13. 4., smo se pred ambulanto zbrali študent veterine, štirje veterinarji in dve dijakinji, ki sva delovni izziv sprejeli z nasmehom in veliko delavne vneme. Ko smo v kombi naložili vso prtljago, smo se odpravili na peturno vožnjo. V Doboj smo prispeli ob poznih večernih urah, razložili opremo, naša veterinarka Nuša Schumet pa nam je predstavila načrt dela za naslednji dan.
doboj 2018Zjutraj smo ob rani uri že pripravljali vse potrebno za nemoteno delo. Pripravili smo kotiček za britje, mizo z zdravili, iglami in brizgami ter kar tri operacijske mize. Taka izkušnja je za nas dijake izjemnega pomena, saj se naučimo ogromno stvari, ki jih drugače veterinarski tehnik v ambulanti ne opravljamo.
Prvih nekaj ur je bilo potrebnih, da smo se uskladili in organizirali, potem pa je delo napredovalo zelo hitro.

Preberi več

20180125 113829 BettOd 23. 1. 2018 do 26. 1. 2018 smo se Marjana Mastinšek Šuštar, Tatjana Šček Prebil in Nina Rozman v okviru projekta Inovativna pedagogika 1:1 udeležile strokovne ekskurzije BETT 2018 v Londonu.
Poglavitni namen ekskurzije je bil obisk sejma BETT 2018, ki je predstavljal najnovejšo IKT-tehnologijo, s pomočjo katere lahko pouk posodobimo, in sicer abstraktno snov učencem in dijakom približamo na zanje razumljiv način. Naša skupina je bila povabljena v VIP suitio Clevertoucha, kjer so nam  pripravili strokovno predavanje in praktično delavnico na temo interaktivnega pouka »The Ultimate Lesson« ter možnosti bolj kreativnega podajanja znanja, »Creative Expression Today«.

Preberi več