Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

JKP 5282V ponedeljek, 21. aprila 2018, smo se dijaki Gimnazije in veterinarske šole odpravili na štiridnevno ekskurzijo na Poljsko. Po nočni vožnji preko Avstrije in Češke smo v jutranjih urah prispeli v Krakov, najstarejše in drugo največje ter srednjeveško glavno mesto Poljske. Ogledali smo si baziliko sv. Marije, ki stoji na presenetljivo velikem glavnem trgu, se sprehodili po pešpoti, ki je speljana po črti nekdanjega mestnega obzidja, se ustavili  pred najstarejšo poljsko univerzo – Jagielonsko univerzo ter se povzpeli na grič Wavel, kjer kraljujeta istoimenski grad in stolnica sv. Vaclava in Stanislava. Pred odhodom v hotel smo si ogledali še judovsko četrt Kazimierz.

V sredo na vse zgodaj smo se odpeljali do nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je med drugo svetovno vojno življenje izgubilo skoraj 1,6 milijona ljudi. Tamkajšnji vodnik nam je predstavil zgodovino taborišča, organiziranost, metode iztrebljanja, ki so jih uporabljali nacisti, ter nam na pretresljiv način opisal vsakdanjik taboriščnikov ter grozote, ki so jih prestajali. Presunljiv je bil predvsem podatek, da velika večina tistih, ki so v taborišče prispeli, tam ni preživela niti enega dneva, saj so jih nacisti na različne načine usmrtili takoj po prihodu. Ogledali smo si plinsko celico in krematorij ter razstavljene predmete taboriščnikov. Zapeljali smo se tudi do taborišča Auschwitz II – Birkenau, kjer je bilo zagrešenih največ zločinov. Glavni namen taborišča namreč ni bil izkoriščanje delovne sile, pač pa iztrebljanje. Taborišče je morda najbolj znano po svojem glavnem vhodu, imenovanem vrata smrti, ki se pojavlja tudi v številnih filmih, ki pričajo o grozotah druge svetovne vojne in opominjajo človeštvo, da se tovrstna dejanja totalitarnih sistemov ne smejo ponoviti. Preden smo se odpravili v Varšavo, smo se odpeljali še do romarskega središča Čenstohova, ki je poznano predvsem po paulinskem samostanu Jasna gora, v katerem hranijo ikono Črne Marije. V svetišče vsako leto romajo milijoni vernikov z vsega sveta.

V večernih urah smo prispeli v predmestje Varšave, kjer smo se nastanili. Pred spanjem smo se sprehodili po mestnem jedru in doživeli nočni utrip poljske prestolnice.  Naslednjega dne je sledil voden ogled Varšave. Sprehodili smo se skozi staro mestno jedro po gotskih ulicah, opazovali baročne stavbe, grad, številne cerkve in prečudovite parke. Varšava, ki je imela med drugo svetovno vojno največji judovski geto, je bila skoraj povsem porušena, po vojni pa so ji vrnili prvotno podobo. Ogledali smo si glavne znamenitosti in občudovali arhitekturno raznolikost, v večernih urah pa smo se ponovno vrnili v Krakov.

Zadnji dan je bil namenjen ogledu 700 let starega rudnika soli Wieliczka, ki je zaradi svoje izjemnosti vpisan na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Rudnik, eden redkih, ki je neprekinjeno deloval od srednjega veka do leta 1996, ko so rudarjenje ustavili zaradi nizkih cen soli in poplave v rudniku, ima devet nivojev, ki skupaj pokrivajo 300 kilometrov in se spuščajo do globine 327 metrov.

Naš zadnji postanek na Poljskem je bilo idilično gorsko mestece Zakopane, v katerem vsako leto prirejajo tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Poljska 2018Ekskurzija je bila zanimiva in poučna, seveda pa smo imeli tudi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje in druženje, ki ga bomo z veseljem ponovili tudi ob kakšni drugi tovrstni priložnosti. K uspehu izleta in zelo dobremu vzdušju so nedvomno pripomogli tudi naši spremljevalci, profesorji Tadeja Kolar, mag. Jože Prosenik in dr. Jurij Kočar, ki so znali resnemu delu ekskurzije pridodati še veliko dobre volje.

Zapisal: Luka Irenej Pečan, 2. a

Foto: Nina Otrin, 2. a