Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

sl1 ilirskaV četrtek, 26. 4. 2018, smo se dijaki 3. V odpravili na ekskurzijo v Ilirsko Bistrico. Najprej smo si ogledali muzej vojaške zgodovine, kjer smo spoznali zgodovino od 1. svetovne vojne pa vse do samostojne Slovenije leta 1991. Ogledali smo si razstavljena vojaška vozila, helikopter in podmornico, v katero smo tudi splezali in si jo ogledali od znotraj.
Naš naslednji postanek je bil grad Prem. Grad je bil sprva zelo skromen, vendar se je iz družine v družino, ki je skrbela zanj, zelo razširil. Danes so v njem razstavljene različne zbirke in umetnine. Arhitekturne posebnosti so poslikave iz prejšnjega stoletja, kot so npr. upodobljena astrološka znamenja in letni časi. Od pohištva je potrebno omeniti pozlačeno baročno ogledalo. Ogledali smo si tudi grajsko kapelo iz 14. stoletja, posvečeno Sv. Marjeti.
sl ilirskaOd gradu nas je pot vodila do ljudske šole na Premu, kjer je hkrati živel Dragotin Kette. Ogledali smo si skromno stanovanje, namenjeno učitelju, ki je učil na šoli. Naš zadnji postanek pa je bila turistična kmetija Peternelj, kjer so nas pogostili z odlično hrano in domačim jabolčnim sokom. 
Zapisali: Dijaki 3. V