Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

20180226 100051V ponedeljek, 26. 2. 2018, smo imeli posebni uri slovenščine, ki nam bosta prav zagotovo še dolgo ostali v spominu. V okviru domačega branja so dijaki prebrali kolektivni roman Jerneja Dirnbeka, Pevci pozabljenih pesmi. Roman je postavljen v Podgorje, kraj, kjer živijo preprosti ljudje, ki jih združuje pesem. Srečujejo se najprej v zidanici, kasneje pa v gasilskem društvu zaradi porasta članov, in pojejo. Ob pesmi pozabijo na vsakdanje skrbi, na stare zamere.
Tudi mi smo v tem duhu pričeli učno uro. V našo »zidanico Pr' Nin« (učilnica E12) pa je prišel tudi avtor romana, gospod Jernej Dirnbek. Za uvodno motivacijo smo skupaj najprej zapeli En hribček bom kupil ob spremljavi harmonike (David) in ukulel (Zala). Začeli smo pogovor z avtorjem, na svoj hudomušen način se nam je predstavil ter pojasnil, zakaj je napisal roman.
Sledila je analiza besedila, kjer so dijaki pokazali svoje literarnoteoretično znanje in spretno ravnanje z IKT-tehnologijo. S pomočjo aplikacij Padlet in Fakebook (uporabljati smo se jih naučili pri pouku, ker na šoli izvajamo projekt Inovativna pedagogika 1:1) smo predstavili roman, avtor pa je ves čas zelo aktivno sodeloval in nam osvetlil tudi prikrite kotičke zgodbe.

Ker smo učno uro začeli s pesmijo, smo jo na enak način tudi zaključili. Glede na to, da je avtor romana sicer tudi član priljubljene skupine Mi2, brez kitare ni šlo. V en glas smo zapeli še nekaj njihovih in se nato poslovili.
Dijaki, profesorji, ravnateljica in Jernej smo se zelo zabavali, vzdušje je bilo prijetno in sproščeno, saj smo si ob pogovoru privoščili tudi kavo, čaj in piškote.
Napisala: Nina Rozman, prof. slov.
20180226 101318