Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Verona01V soboto, 10. novembra, smo se (pre)zgodaj zjutraj že peljali proti Italiji. Avtobus, poln dijakov in drugih navdušencev nad konji, je v dobrih štirih urah vožnje po prebujajoči se pokrajini z neskončnimi vinogradi zapeljal na parkirišče pred sejmom v Veroni.

Zaradi velikega navala obiskovalcev smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se prerinili skozi gnečo ob vhodu. Ko smo končno lahko spet zadihali, nas je presenetil osupljiv prizor modernega ''srednjega veka''; med ljudmi so se prosto sprehajali konji vseh pasem in velikosti, okrog so se vozile kočije in morali smo biti zelo previdni, da nas ni kdo povozil ali pohodil. Takoj smo se razkropili po ogromnem prostoru sejma. Obsegal je kar nekaj hal, vsaka s svojo konjeniško tematiko. Western in angleški način jahanja; hala, v kateri so bili predstavljeni hladnokrvni- delovni konji; hala, v kateri so bili osli, mule in mezgi. V drugih prostorih so bila razstavljena prehranska dopolnila konjev. Med halami so bile stojnice z raznoraznimi opremami za konje in jahače ter hrano in pijačo za obiskovalce. Prostor, ki ga je obsegal sejem, je bil tako ogromen, da si ga v enem dnevu nismo uspeli ogledati v celoti, večkrat pa smo se izgubili a na koncu vsi srečno našli pot nazaj.

Verona02Verona03Verona04Verona05Verona07
V halah so potekale prireditve, ena izmed njih je bila prava slika divjega zahoda; kavboji so se borili s časom in zganjali mlada teleta v ogrado. Konji so tako divje galopirali, da so se dobesedno tresla tla in tudi nas napolnila z adrenalinom. Nepozaben in ogleda vreden dogodek.
Drugje so potekala tekmovanja v dresurnem jahanju, v tretji areni pa smo spremljali preskakovanje ovir.
Ogledali smo si ocenjevanje arabskih konj, ki je potekalo v imenu primerno okrašeni areni. Izza egipčanskih sfing so se pripodili najlepši primerki in pokazali svoj divji temperament z galopiranjem okrog sodnikov, povzpenjanjem na zadnje noge in stresanjem grive.

Verona06Verona08Verona09Verona10Verona11

Po nepozabnih osmih urah smo se vrnili na avtobus, ki nas je utrujene, a polne lepih spominov, srečno pripeljal nazaj domov.
V imenu vseh na izletu prisotnih dijakov in ostalih soudeležencev se zahvaljujem profesorjem za organizacijo, spremstvo in družbo ter menim, da bi si moral vsak ljubitelj konj sejem vsaj enkrat nujno ogledati, saj je tega vsekakor vreden in v živo še tisočkrat boljši od tega poročila!

 


 Nika Janežič & Maša Rajšp, 3.VT