Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

VIV vikend 2018Čeprav je bil lep sončen aprilski petek, dijaki – člani vivarističnega krožka nismo odhiteli domov, po pouku smo ostali v šoli na vivarističnem vikendu.
Najprej sta nam dijaka iz 4. letnika, Žiga Oven in Peter Grdadolnik, predstavila svojo projektno nalogo o hranilni vrednosti žuželk za prehrano plazilcev, ki sta jo pripravila v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto in ZOO Ljubljana. Ker tudi sami gojimo hrano za naše žabe in kuščarje, smo jima pozorno prisluhnili. Jure Slatner nam je predstavil pomembne osnove naravoslovnega fotografiranja in takoj smo se lotili dela ter posodobili in razširili zbirko fotografij živali. Po fotografski delavnici je sledilo še kratko praktično poučevanje o akvaristiki, ki je najljubše področje našega vivarista Tomaža Gabriča.
Že tradicionalno nas je obiskal veterinar Blaž Cigler, ki nam vedno pripravi izredno zanimivo in poučno predavanje. Pridružili so se nam pa tudi naši bivši dijaki.

Ker smo bili po vsem tem delu in izobraževanju že pošteno sestradani, nam je »pica da te kap« v zadnjem trenutku rešila življenje in razpoloženje ter nam vlila novih moči za naslednjo zanimivo temo. Profesorica slovenščine in umetnostne zgodovine Andreja Petek nam je pripravila zanimivo mistično predavanje o simboliki kače.
VIV vikend 20181Pred spanjem v telovadnici smo si privoščili še nekaj rekreacije in pri tem uporabili veliko domišljije. Večina vivaristov je spala na telovadnih blazinah, nekateri pa pod njimi.
Med zgodnjim sobotnim zajtrkom smo imeli sestanek in se pogovorili o dogodkih in spremembah, ki nas čakajo do konca šolskega leta. Po oskrbi in crkljanju živali smo prisluhnili Nadi Jakopič, ki je pripravila praktično delavnico o prehrani živali. Nekateri so se prav začudili, da vse, kar je zeleno in listnato, ni solata, ampak da imamo v hladilniku med solato zamaskirano tudi blitvo in kitajsko zelje. Pridružila se nam je tudi profesorica biologije Andrea Premik Banič iz Noetove šole. Z njo smo se ob sproščenem vzdušju in »martinčkanju« na soncu pogovarjali o dobrobiti živali.
V zgodnjem popoldnevu smo se poslovili in s seboj spet odnesli polno zanimivih vtisov in novih idej.

Zapisali: Karin Fortuna (1. V) in Lidija Gnidovec, prof. biol.