Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Dejavnosti

Objava prispevkov v zvezi z različnimi dejavnostmi dijakov v šoli in izven nje.

Od četrtka, 16. 3., do sobote, 18. 3., je v Zapotoku potekal matematično-biotehnološki tabor. Dijaki 4. A oddelka so poglabljali svoje znanje iz vektorjev in kompleksnih števil. V delu tabora, ki se je nanašal na biotehnologijo, so se dijaki posvetili reševanju in rešitvam pole iz splošne mature. 
Z dijaki smo izpeljali tudi "Scavenger hunt". Tabora si ni bilo moč zamisliti brez tabornega ognja in iger z žogo. (Zapisal: J. Premru)

Sovica kolažV šolski ambulanti smo imeli nenavadno pacientko. Naša Bojana iz kuhinje je doma na Škofljici našla pod drevesom ležečo sovo, ki je bila očitno prizadeta, saj ni mogla pobegniti. Prepeljali so jo v oskrbo v šolsko veterinarsko ambulanto. Izkazalo se je, da gre za malo uharico. Pregled ni pokazal vidnih poškodb, zato so ji veterinarji pomagali z infuzijo in antibiotiki. Kmalu si je opomogla in preden so jo spustili na svobodo, je še nastopila pred TV-kamero za oddajo O živalih in ljudeh.
Ker se za male uharice ravno zdaj bliža čas gnezdenja, želimo naši sovi, da si najde par in uspešno vzredi nov rod sovic.
Prisepevk si boste lahko ogledali v oddaji O živalih in ljudeh, in sicer v soboto, 1. aprila 2017.
Zapisala: Sava Osole

Gnezdo1V torek, 7. marca 2017, smo na drevje okoli šole obesili nove ptičje gnezdilnice in odstranili stare, že razpadajoče. Bil je skrajni čas, saj je pomlad v zraku in si ptiči že iščejo primeren prostor za gnezdenje. Pri delu nam je pomagal ornitolog Milan Vogrin, dogajanje pa je posnela ekipa TV Slovenije za oddajo O živalih in ljudeh. Sodelovali so Hana, Tinkara, Miha in Luka iz 1. a razreda, Tilen iz 1. b razreda ter Franja in Julija iz 1. ve razreda. Najbolj korajžna sta bila Tilen in Luka, ki sta plezala po drevesih.
Obesili smo pet različnih gnezdilnic in očistili stare gnezdilnice, ki so še uporabne. Ker nam je na koncu že zmanjkovalo časa in ker nismo imeli vsega potrebnega orodja, bomo akcijo še ponovili. Obesili bomo še pet hišic in očistili še preostale, če ne bodo že zasedene.
Prispevek o našem delu si lahko ogledate na RTV SLO 1 v oddaji O živalih in ljudeh v soboto, 11. marca 2017, ob 13.25 uri.
Vabljeni k ogledu!

Preberi več

šolski netopirNa šoli imamo, poleg drugih živali, tudi "svojega" netopirja. Pri nas je samo na začasni oskrbi, ko si bo malce opomogel, ga bomo spustili v naravo. Biolog Primož Presetnik ga je obročkal, izmeril in stehtal.

Zapisala: Sava Osole

knjižnični mucekS šolskim letom 2016/17 smo začeli z novim projektom »Mačka med knjižnimi policami«. Gre za sodelovanje med šolsko knjižnico in Šolsko veterinarsko ambulanto. V ambulanti pogosto oskrbijo mačje najdenčke, ki jim potem, ko so zdravi, veterinarsko pregledani, rešeni parazitov, cepljeni in sterilizirani oz. kastrirani, Zavod SVSP (Skupina veterinarjev sterilizira potepuhe) poišče nov topel dom. Med tem časom bivajo v ambulanti, zanje pa skrbijo dijaki, ki so takrat na praksi in na tak način pridobijo dragocene izkušnje.
Letos pa smo preizkusili novost. Dopoldne, v času pouka, pride muca na obisk v šolsko knjižnico. Knjižnica je miren prostor, kjer večinoma ni veliko ljudi. Tisti, ki so, pa praviloma ne kričijo, ne razgrajajo in se tudi gibljejo bolj mirno. Takšno okolje je za pogosto slabo socializirane mačke zelo primerno.
Muco dijaki veterinarski tehniki zjutraj prinesejo iz ambulante v knjižnico. S seboj ima tudi posodico s hrano in vodo, mačje stranišče in kako mačjo igračo. Če je to njen prvi obisk, najprej potrebuje nekaj časa in mir, da si ogleda in razišče nov neznan prostor. Nato se igra z obiskovalci, raziskuje in pleza ali počiva. Po koncu pouka jo dijaki odnesejo nazaj v ambulanto, kjer v boksu počaka do naslednjega dne.

Preberi več