Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Verjetno je vsem znano, da smo v naši šoli zbrani skupaj ljubitelji živali. Mucki, kužki in konjički niso naše edine domače živali, mnogi izmed nas imamo doma še mnoge druge, manj pogoste živali. Nekaj jih že mnogo let gojimo tudi v naši šoli, mnogim ljudem se te živali zdijo sluzaste, mrzle, zahrbtne in strašne, večinoma hudo nevarne. Nekatere gojimo kot hrano za drugih živali, nekatere pa iz radovednosti in želje po raziskovanju in razumevanju narave.

Vivaristi radi pokažemo naše živali učencem in dijakom, ki te priložnosti na svojih šolah nimajo. Mnoge šole vivarija nimajo, mi pa se lahko pohvalimo z njim. Vzdrževanje vivarija je namreč večleten proces, pri katerem ne gre brez vestnega in stalnega dela naših dijakov in mentoric tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, pa tudi vodstvo šole nam vedno ustreže pri vseh naših projektih.

Letos smo z našimi živalcami obiskali že 10 šol. V sredo, 18. februarja, smo vivaristi Maruša, Manca, Maja, Aljaž, Tadej, Rok in Anže obiskali šolarje v Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani. Naše živali so otrokom narisale nasmeh na obraz. Predstavili smo jim mokarje, zoofobe, tisočnogo, pitona, podgane, bradate agame in želvo.

Razporedili smo se v skupine, v katerih je vsak vivarist predstavil eno žival. Sprva smo jim postavljali vprašanja, da pritegnemo pozornost učencev, nato smo se pogovarjali in šele na koncu je vsak otrok lahko z živaljo rokoval ali pa jih božal. Najzanimivejši živali sta bili kača in želva, premagali smo tudi nekaj strahu pred kačami in žuželkami. Učenci zavoda so se živali zelo razveselili in so tudi obljubili, da se kač in ostalih živali v naravi ne bodo dotikali.


Besedilo: Tadej in vivaristi
Foto: JS