Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Kameleon1 resizeNedavno smo dobili dva nova prebivalca vivarija. To sta jemenska kameleona, ki smo ju imenovali Cola in Jack.  Ta vrsta živi v Jemnu in Saudski Arabiji. Potrebujeta pokončen polpuščavski terarij z dobrim zračenjem. V terariju imata veliko vej za plezanje in veliko rastlinja, kjer se lahko skrivata. Pomemben je tudi ˝hot spot˝, vroča točka, tam se lahko ogrejeta. Jemenski kameleon je živih barv z grebenom na glavi. Na vratni gubi so izraziti stožčasti izrastki. Telo obkrožajo izraziti zlati, zeleni in modri trakovi zmešani z rumeno, oranžno in črno barvo. Ena od njegovih znanih pregovornih značilnosti je sposobnost spreminjanja barve. Ko se prestraši ali se čuti ogroženega, potemni, kadar pa se ponosno razkazuje, je svetlejši, njegov vzorec pa je bolj kontrasten.

Kameleoni so vsejedi. Jedo čričke, kobilice, mokarje ter ščurke, jemenski imajo radi tudi cvetove in sadeže rdeče barve. Pri nas dobivata še vitaminsko mineralni dodatek. Kameleoni ne pijejo stoječe vode, zato je potrebno terarij dnevno orositi, da se kameleona napijeta kapljic vode z rastlin in stekla.

Kameleon2 resizeŠe dve posebnosti je potrebno omeniti. Jezik lahko iztegnejo tako daleč, kot so sami dolgi, v našem primeru torej okoli 15 cm. Druga neverjetna sposobnost je neodvisno obračanje oči. Lahko bi tudi rekli, da jim primanjkuje koncentracije in sinhronizirano sploh ne morejo usmerjati pogleda. Lastnost je posledica popolne prilagoditve na življenje v drevju.

Ker so kameleoni zelo teritorialne živali in dve živali ne moreta živeti v tako majhnem terariju, bomo samičko oddali drugemu gojitelju. Prišla bo na obisk samo kdaj pa kdaj.

Besedilo in foto: Žan Vidic