Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Vivarij

Kategorija Vivarij vsebuje vse prispevke povezane z dogajanjem v šolskem vivarju

IMG 3585a resizeOb koncu koledarskega leta so nas spet obiskali otroci iz vrtca Kolezija. Popeljali smo jih skozi vivarij in se pogovorili naših živalih, ki jih že kar dobro poznajo. Na koncu je za presenečenje poskrbel  Božiček, ki je pripravil nekaj sladkega. Otroci so z nasmehi odšli ter obljubili, da se spomladi spet vrnejo.

Preberi več

Kameleon1 resizeNedavno smo dobili dva nova prebivalca vivarija. To sta jemenska kameleona, ki smo ju imenovali Cola in Jack.  Ta vrsta živi v Jemnu in Saudski Arabiji. Potrebujeta pokončen polpuščavski terarij z dobrim zračenjem. V terariju imata veliko vej za plezanje in veliko rastlinja, kjer se lahko skrivata. Pomemben je tudi ˝hot spot˝, vroča točka, tam se lahko ogrejeta. Jemenski kameleon je živih barv z grebenom na glavi. Na vratni gubi so izraziti stožčasti izrastki. Telo obkrožajo izraziti zlati, zeleni in modri trakovi zmešani z rumeno, oranžno in črno barvo. Ena od njegovih znanih pregovornih značilnosti je sposobnost spreminjanja barve. Ko se prestraši ali se čuti ogroženega, potemni, kadar pa se ponosno razkazuje, je svetlejši, njegov vzorec pa je bolj kontrasten.

Preberi več

AxolotlSmo ena redkih šol, ki ima v svojem v šolskem vivariju to zanimivo žival. Aksolotli so dvoživke, izvirajo iz iste skupine kot močeradi, po obliki in načinu življenja pa spominjajo na človeške ribice. Ime so dobili po bogu Ksolotlu, ki je bil brat bolj znanega Quetzakoatla.

Preberi več

FrančekLetošnja prireditev je bila obiskana nad pričakovanji, še posebej 6 in 7 letnih obiskovalcev se je kar trlo. Tako je naš Franček užival "v soju žarometov". Dijaki vivarističnega krožka GVŠ so imeli odlično podpora naravovarstvenikov. Zdaj nas je (bivših in sedanjih dijakov BIC) že več od polovice vseh sodelujočih na prireditvi.

 

 

 

Preberi več

Verjetno je vsem znano, da smo v naši šoli zbrani skupaj ljubitelji živali. Mucki, kužki in konjički niso naše edine domače živali, mnogi izmed nas imamo doma še mnoge druge, manj pogoste živali. Nekaj jih že mnogo let gojimo tudi v naši šoli, mnogim ljudem se te živali zdijo sluzaste, mrzle, zahrbtne in strašne, večinoma hudo nevarne. Nekatere gojimo kot hrano za drugih živali, nekatere pa iz radovednosti in želje po raziskovanju in razumevanju narave.

Vivaristi radi pokažemo naše živali učencem in dijakom, ki te priložnosti na svojih šolah nimajo. Mnoge šole vivarija nimajo, mi pa se lahko pohvalimo z njim. Vzdrževanje vivarija je namreč večleten proces, pri katerem ne gre brez vestnega in stalnega dela naših dijakov in mentoric tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, pa tudi vodstvo šole nam vedno ustreže pri vseh naših projektih.

Preberi več