Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Sauromatumvenosum1Danes je v vivariju zacvetel kuščarjev koren (Sauromatum venosum), zato vivarij sameva. »Vse kar je prav!« so rekli bodoči veterinarji, ki so vajeni vsega hudega in tudi razpadajočih kadavrov, ampak vonj te rastline presega vse normative in so se razbežali. A strokovno gledano, rastlina ne smrdi. O smradu govorimo takrat, ko se nekaj razkraja, gnije. Pri cvetju te rastline pa ne gre za noben razpad, pač pa rastlina oddaja lažen vonj, s katerim oponaša razkrajajoče meso. Pravilno torej lahko rečemo: rastlina neprijetno diši (po teden dni mrtvem oposumu). Če nas pri tem duši, nam gre na bruhanje in se nam solzijo oči, so pa le stranski učinki.

Rastlina se je prilagodila opraševalcem, ki jih je v tropskih krajih Afrike in Azije še posebej veliko blizu ptičjih gnezd. Tam je vedno precej mrhovine, razbitih jajc, iztrebkov ter še malo postane tople vode. Če vse to pomešate, dobite vonj kuščarjevega korena. Ko zjutraj zacveti, je vonj najbolj intenziven, muhe si izborijo prehod v notranjost spate – ovoja okoli socvetja – in skušajo odložiti jajčeca. V spodnji polovici kapsule se nahajajo ženski cvetovi, med katerimi se prerivajo muhe. Pozno popoldan se socvetje toliko odpre, da lahko muhe pobegnejo iz pasti, pri tem naberejo cvetni prah moških cvetov, ki dozorijo šele zdaj, o neprijetnih vonjavah pa ni ne duha ne sluha več (najbolj pomembno je to prvo). Naslednje jutro, ko se odprejo socvetja drugih rastlin, se zgodba ponovi. S to taktiko je samooprašitev povsem onemogočena.

Sauromatumvenosum2Rastline si pomagajo do oprašitve še z eno svojstveno strategijo. Znotraj spate se sprošča energija v obliki toplote (so termogene). Temperatura lahko naraste do okoli 40 °C (v našem primeru pa tokrat le do 30 °C). Tako zaznajo tudi muhe, ki se bolj zanašajo na infrardeče dražljaje, primeren prostor za odlaganje jajčec. Kako točno rastlina proizvaja toploto, je še precejšnja neznanka.

V angleško govorečem svetu kuščarjevemu korenu rečejo voodoo lily. V Indiji ga uporabljajo poulični zdravniki kot anestetik pri ruvanju zob in drugih operacijah.


JS