Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Kukavičevke Mišje dolineV soboto, 16 .5 2015, smo šli na botanični sprehod v Mišji dolini. Šla sem s Katarino, Marušo, Aljažem in Juretom. Vodil nas je Brane Dolinar, ki je velik poznavatelj kukavičevk.
Zbrali smo se v Robu, kjer smo popili čaj in se nato odpravili na sprehod. Videli smo majsko kukavico, čeladasto kukavico, navadno kukavico, trizobo kukavico, pegasto prstno kukavico in rjavo gnezdovnico. Navadno kukavičevko smo videli čisto na začetku v dolini. Nato smo se povzpeli z avtomobili na hrib, kjer smo videli ostale kukavičevke. Na koncu sprehoda nas je pričakala zelo lepa kukavičevka.
Bilo mi je zelo, zelo všeč, ker sem spoznala nove rastline in se o njih veliko novega naučila.


Anja Pišek, 9 let

Anja ob kukaviciTokratni prispevek je spisala devetletna Anja, ki seveda še ne obiskuje naše šole. A je že na tej poti, mi pa se že lahko veselimo marljive in dobrovoljne dijakinje. Besedilo zahteva nekaj komentarja:
Katarina, Maruša in Aljaž so člani botanične sekcije naravoslovnega krožka. Ekskurzija je bila organizirana kot dejavnost ob Dnevu očarljivih rastlin.
Rob je zaselek južno od Kureščka, sedež zelo aktivnega zavoda Parnas, ki med drugim organizira botanična srečanja, ki so namenjena družinam in mladim botanikom. Običajno jih vodi Branko Dolinar, avtor pravkar izšle knjige o kukavičevkah Slovenije.
Mišja dolina je košček neokrnjene narave od Roba proti Velikim Laščam, kjer domačini še živijo z naravo, ne preganjajo medvedov in ne zasipajo mokrišč. Zato je tu moč najti v tem času kar 20 vrst kukavičevk, ki jim rečejo tudi divje orhideje. Vsaka zase je vredna, da ob njej postanemo in si jo podrobno ogledamo.
Vreme nam je precej zagodlo, saj nas je lovila megla, za ta letni čas je bilo kar nenavadno hladno. A smo se občasno pogreli in posušili oblačila. Da o pregrešno dobrih ocvirkovih navihancih ne govorimo.
Ob zaključku našega potepanja nas je nepričakovano doletela čast, da smo prisostvovali postavitvi prve informativne točke na Kolesarski poti modrega bleščavca. Daljšo reportažo o izletu pa najdete na spletni strani zavoda Parnas.

Mišjadolina2Mišjadolina1Mišjadolina4 

 

Fotografije: Katarina Kokol in JS.