Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

IMG 2817_resizeV torek smo se dijaki, ki sodelujemo pri naravoslovnem krožku pod mentorstvom Jureta Slatnerja, odpeljali na mrestišče barjanske žabe, katerih samci se v obdobju parjenja po sprednjem delu telesa obarvajo svetlo modro. Zato jih imenujejo tudi plavčki. Njihovo mrestenje traja 3-4 dni. Razprave o njihovem pojavljanju polnijo časopise. Na tem področju so bili prvič opaženi šele v tem tisočletju, iz česar lahko sklepamo, da so bili sem prinešeni iz Prekmurja ali Krakovskega gozda. Če bi želeli hipotezo potrditi, bi zadostovala DNK analiza, pa tega do zdaj še niso naredili.

Na parkirnem mestu smo srečali mladi biologinji čuvajki, ki sta se ravno vračali z obhoda. Izvedeli smo, da skrbita za obveščanje opazovalcev, naj se žabic ne moti med obdobjem parjenja. Vsakdo pač ne pozna pravil »lepega vedenja« oziroma opazovanja na tak način, da ne moti dogajanja v naravi. Fotografov v času našega obiska ni bilo veliko, že v naslednjih urah se jih je zaradi lepega vremena pričakovalo precej več, kot jih ta občutljivi biotop prenese. Zato je ves prostor omejen z improvizirano zaščito. Mi smo se potrudili, da nismo motili narave ne z glasnostjo in ne s prehitrim gibanjem.

Po dobrih desetih minutah hoje nas je pot pripeljala do našega cilja. Tam smo se posedli na tla daleč od njihovega mrestišča. Bili smo čisto tiho a so se plašni plavčki vseeno poskrili in se vrnili na površje šele po 10 minutah. Naredili smo nekaj fotografij, kaj drugega tudi nismo imeli v mislih. Na poti nazaj smo videli race, ki so po vsej verjetnosti prišle na kosilo. V šoli smo fotografije pobližje pogledali ter spoznali, da mnogo samčkov še ni našlo samičke in to nas je kar presenetilo. Upamo, da se bojo te modre žabice varno mrestile in jih bomo naslednje leto spet lahko šli opazovati.

IMG 0768_resize

IMG 2721_resizeIMG 9982a_resize

 

 

 

 

 

 


Matija in sod. 
Foto: JS.