Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Mama brglezovkaV ljudskem izročilu velja, da se na Gregorjevo, 12. marca, ženijo ptički. Če smo natančni, to ni čista resnica, ali pa vsaj ne vsa resnica, saj nekatere vrste ptic svatujejo že prej, npr. pozimi, druge vrste pa pozneje. Res pa je, da se s pomladjo večino ptic pevk v naši okolici prebudi. Daljši dan pri pticah povzroči delovanje spolnih hormonov. Začnejo prepevati, iskati partnerja in varen prostor za gnezdo. Zato je bil že skrajni čas pregledati in očistiti ptičje gnezdilnice v okolici naše šole.

Dela se je lotil Žiga Mavri, ki je potrpežljivo prenašal okoli šole težko lestev in neustrašno plezal po njej, kadar je bila ta prekratka, pa tudi po drevesih, saj so nekatere gnezdilnice več kot 5 metrov visoko. Vidi se, da je Žiga ljubitelj narave. Večino hišic je samo odprl in odstranil stara gnezda oz. gnezditveni material, odpadke in žuželke. Ena gnezdilnica je žal tako poškodovana, da ni več uporabna. Sneli smo jo in jo bomo poskusili popraviti.

V okolici šole je po drevju obešenih kar 19 ptičjih hišic in 3 netopirnice. Razlikujejo se po velikosti in po premeru vhodne odprtine, saj so namenjena različnim vrstam ptic. Pa poglejmo: na uti ob športnem igrišču je ena gnezdilnica za šmarnico, ena za čuka in dve netopirnici, v uti pa je še panjiček za čmrlje in hotel za žuželke. Na drevju ob igrišču je gnezdilnica za čuka, v katero smo dali orehe za veverici in ki je zdaj prazna. Tam sta tudi dve gnezdilnici za sinice in ena za brgleza. Na hrastu je večja gnezdilnica za smrdokavro, v kotu ob igrišču še ena za sinico in ob garaži za kombi pred šolo ena gnezdilnica za sinico na drevesu na levi strani, druga pa na desni od garaže. Na garaži sami je gnezdilnica za šmarnico. Pred šolo so na gabrih še tri gnezdilnice za sinice in na boru ena škorčnica. V gaju za šolo je še ena škorčnica in ena gnezdilnica za sinice. Na hišnikovi delavnici pa je poleg netopirnice še ena gnezdilnica za sinice in ena za šmarnico.

Nekatere gnezdilnice so bile ob pregledu prazne. Očitno lani ni nihče gnezdil v njih, težko je uganiti, zakaj. V večini pa je bilo lansko gnezdo in iz načina gradnje in materiala sklepamo, da so jih uporabljale v glavnem sinice in poljski vrabci, vsaj dve pa tudi brglez in morda še kdo. Hiške so zdaj izpraznjene in čakajo na letošnje stanovalce, ki se jim zagotovo že mudi. Ko je Žiga plezal po lestvi do gnezdilnice na boru pred šolo, je na sosednji veji sedel poljski vrabec z vejico v kljunu in čakal, da se vsiljivec odstrani in bo lahko v miru dokončal svoje gnezdo.

Hvala Žiga in uspešno gnezdilno sezono, ptički!

Zapisala Sava Osole