Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

...ali lačni želodčki v šoli in okoli nje

Taščica; Foto: Luka Kravželj V naši šolski kuhinji tako lepo skrbijo za naše želodčke, da se nam zdi prav in pošteno, da tudi mi poskrbimo za manj srečne od nas, ki so lačni in premraženi. Na šolskem dvorišču pred jedilnico imamo že nekaj let postavljeno veliko ptičjo krmilnico, ki je potolažila že nič koliko ptičjih želodčkov in čeprav že malo razpada, jih bo gotovo napolnila še nekaj. Pravzaprav sta ptičji krmilnici dve, manjša je narejena tako, da ji vrane in golobi ne morejo do živega in je namenjena malim pticam pevkam. Ta visi na drevesu v gaju za šolo.

V letošnji ptičarski ekipi so dekleta iz 1. ve razreda, ki že imajo nekaj izkušenj s krmljenjem ptic. Simona, Selima in Katarina se pri delu izmenjujejo. V tem šolskem letu smo začeli s krmljenjem šele v začetku decembra, ker je bilo jeseni vreme dolgo časa nenormalno toplo. Ko smo prvič nasuli sončničnih semen v obe krmilnici, zato nismo vedeli, če bo kaj obiskovalcev. Pa so ptiči hrano kar hitro našli in jo od takrat hodili pridno zobat. Izkazalo se je, da so letos grmi in drevesa slabše obrodili in v naravi hrane ni ravno v izobilju.

Največ obiskovalcev je domačih vrabcev, zelencev in velikih sinic, pa tudi ščinkavce, kose in taščice smo videli. V veliko krmilnico pridejo občasno tudi grlice in golobi. Na drevju okoli šole pogosto vidimo tudi veverico in za njen želodček smo poskrbeli s celimi arašidi. Zdaj hodimo gledat, če jih je našla in pojedla.

Sodelovali bomo v vsakoletni akciji Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije »Ptice okoli nas«, v kateri sodelujoči opazujejo in štejejo ptice okoli svojega doma, v našem primeru okoli šole. Kaj smo videli in koliko smo našteli pa izveste kdaj drugič.


Zapisala Sava Osole