Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Naravoslovni krožek

V tej kategoriji se objavljajo prispevki v zvezi z naravoslovnim krožkom

Sauromatumvenosum1Danes je v vivariju zacvetel kuščarjev koren (Sauromatum venosum), zato vivarij sameva. »Vse kar je prav!« so rekli bodoči veterinarji, ki so vajeni vsega hudega in tudi razpadajočih kadavrov, ampak vonj te rastline presega vse normative in so se razbežali. A strokovno gledano, rastlina ne smrdi. O smradu govorimo takrat, ko se nekaj razkraja, gnije. Pri cvetju te rastline pa ne gre za noben razpad, pač pa rastlina oddaja lažen vonj, s katerim oponaša razkrajajoče meso. Pravilno torej lahko rečemo: rastlina neprijetno diši (po teden dni mrtvem oposumu). Če nas pri tem duši, nam gre na bruhanje in se nam solzijo oči, so pa le stranski učinki.

Preberi več

BV1V Botaničnem vrtu Ljubljana poteka danes (petek) in jutri (sobota) svojevrsten festival, posvečen prvi cvetlici, ki smo jo kot otroci spoznali, navadnemu malemu zvončku. Nič posebnega, bi lahko zamahnili z roko, a zakaj je potem botanični vrt obiskal dr. John M. Grimsaw, soavtor najpomembnejše monografije o zvončkih in še mnogih drugih knjig o vrtnih rastlinah? Razlog je naslednji: v vseh populacijah v živem svetu se pojavljajo izjemni primerki, ki z neko od svojih lastnosti odstopajo od povprečja. Pri vrtnih okrasnih rastlinah so taki izbranci izvorni material za nove sorte (kultivarje), le najti jih je treba. Direktor ljubljanskega BV dr. Jože Bavcon pa ima tako izurjen pogled, da je našel že mnogo takih posebnežev, ki jih goji, opazuje in beleži njihove spremembe že več kot 15 let. Prav te posebneže si je prišel ogledat dr. Grimsaw. Največ posebnežev je takih, ki imajo na cvetnih listih zeleno obarvan vzorec ali pa drugačno število cvetnih listov od normalnega. Nekateri drugi znaki so še mnogo redkejši, na primer rumeno obarvana plodnica. Da so taki posebneži izjemna redkost, dokazuje dejstvo, da so prve take primerke pri nas opazili šele v 80-tih letih prejšnjega stoletja.

Preberi več

SrsenLetos so si sršeni nesrečno izbrali prostor za gnezdenje v ptičji gnezdilnici ob športnem igrišču. Nesrečno zato, ker kljub najboljši ekološki osveščenosti na tem prostoru ne moremo sobivati, varnost dijakov je v tem primeru pomembnejša od varovanja sršenov. Uničenje gnezda je bilo neizogibno, a smo vsaj ohranili njegov večji del za izobraževalne namene. Vse sršene, ki so se izlegli kasneje, smo preparirali in pripravili za kasnejše preučevanje. Tudi gnezdo smo preparirali in zaščitili pred plesnijo in ga razstavili na tak način, da je čim bolj podoben dejanskemu stanju. Preparatorsko delo je opravil Tristan Rome. Ob gnezdu in sršenih predstavljamo še ilustracije, te je prispevala Ania Kiara Felandres, maturantka Gimnazije Celje-Center, Umetniška gimnazija - likovna smer, fotografije ter krajše povzetke iz literature, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja sršenov ter sestavi in delovanju njihovega strupa.

Preberi več

Kukavičevke Mišje dolineV soboto, 16 .5 2015, smo šli na botanični sprehod v Mišji dolini. Šla sem s Katarino, Marušo, Aljažem in Juretom. Vodil nas je Brane Dolinar, ki je velik poznavatelj kukavičevk.
Zbrali smo se v Robu, kjer smo popili čaj in se nato odpravili na sprehod. Videli smo majsko kukavico, čeladasto kukavico, navadno kukavico, trizobo kukavico, pegasto prstno kukavico in rjavo gnezdovnico. Navadno kukavičevko smo videli čisto na začetku v dolini. Nato smo se povzpeli z avtomobili na hrib, kjer smo videli ostale kukavičevke. Na koncu sprehoda nas je pričakala zelo lepa kukavičevka.
Bilo mi je zelo, zelo všeč, ker sem spoznala nove rastline in se o njih veliko novega naučila.


Anja Pišek, 9 let

Preberi več

Ob gnezdilnici

V sredo, 13. maja 2015, je našo šolo obiskala ekipa RTV SLO, da bi posnela prispevek za oddajo O živalih in ljudeh. Strokovni sodelavec ornitolog Milan Vogrin je želel predstaviti našo skrb za ptiče okrog šole. Posneli so ptičje gnezdilnice okoli šole in njihove prebivalce. Na snemanju smo sodelovali Žiga Mavri, ki skrbi za gnezdilnice, amaterska fotografka Megi Delost in mentorica Sava Osole.

Preberi več